Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daňovníci podajú kontrolný výkaz k DPH prvýkrát 25. februára

Kategória: Spravodajstvo

Od nového roka majú podnikateľské subjekty, ktoré sú platcami DPH, povinnosť spolu s daňovým priznaním k DPH podávať aj kontrolný výkaz, a to výhradne elektronickou formou.

BRATISLAVA 6. januára (SITA) - Podnikateľské subjekty, ktoré sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty (DPH), musia od nového roku spolu s daňovým priznaním k DPH podávať aj takzvaný kontrolný výkaz. Túto povinnosť podnikateľom schválil parlament na októbrovej schôdzi parlamentu. Prvé výkazy mesačných platiteľov DPH tak budú finančnej správe doručené 25. februára 2014 za účtovné obdobie predchádzajúceho mesiaca. Podávať sa výkazy budú výhradne elektronicky.

Kontrolný výkaz prináša podľa finančnej správy možnosť krížovej kontroly DPH na vstupe a na výstupe. Podľa daniarov tento výkaz, ako systémové riešenie v boji proti daňovým únikom, prispeje k eliminácii daňových podvodov vo forme fakturačných a karuselových podvodov, či neoprávnených nadmerných odpočtov DPH. 

Princíp kontrolného výkazu spočíva v analytickom zisťovaní a párovaní podľa dátumu, sumy a čísla faktúry. Výkazy prinesú podľa finančnej správy ucelenú informáciu o tom, ako sa podnikateľ dostal k tovaru, ako vyzeral následný pohyb tovaru medzi ďalšími subjektmi a ako sa podnikateľ dostal k výslednému číslu na daňovom priznaní. Subjekty majú od nového roka povinnosť vo výkaze evidovať všetky údaje z vydaných, prijatých, ale aj opravných faktúr. Súčasťou výkazu sú aj údaje o obratoch evidovaných elektronickými registračnými pokladnicami. 

Finančná správa zavedenie výkazu nepovažuje za administratívne zaťaženie podnikateľov, pretože údaje, ktoré sú potrebné pre jeho vyplnenie musia mať platcovia DPH k dispozícii aj k daňovému priznaniu k DPH za daný mesiac. V kontrolnom výkaze sa uvedú len v inej štruktúre. Elektronická komunikácia, podávanie štruktúrovaných aj všeobecných podaní elektronickou formou, postupne podľa finančnej správy smerujú k ďalšiemu kroku v automatizácii systému. Tým by malo byť generovanie daňového priznania na základe dostupných údajov priamo finančnou správou, ktorá by firmám následne v konečnom dôsledku oznámila výšku daňovej povinnosti. 

Proti zavedeniu kontrolného výkazu už od začiatku nového roka namietali veľké energetické a telekomunikačné firmy. Tie chceli posunúť termín podávania výkazov z 1. januára na 1. júl 2014. Obávali sa totiž, že nestihnú prispôsobiť svoje IT systémy.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.