Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daňovníci platia dane na poslednú chvíľu, no v menšej miere ako v minulosti

Kategória: Spravodajstvo

Na podanie daňového priznania a zaplatenie vyrubenej dane v riadnom termíne zostáva ešte sedem pracovných dní.

Bratislava 22. marca (TASR) -  Aj vlani si nechávali daňovníci túto povinnosť najmä na posledný možný deň, no už v menšej miere ako po minulé roky. Vyplýva to zo štatistik ČSOB o platbách. Posledným dňom pre priznanie daní v riadnom termíne je 3. apríl 2018.
      Z údajov ČSOB vyplýva, že takmer dve tretiny (64 %) fyzických osôb zaplatili vlani vyrubenú daň z podnikania alebo prenájmu počas posledných piatich marcových dní. Pre porovnanie, v roku 2016 si podanie priznania nechali na posledné dni až tri štvrtiny (72 %) daňovníkov.
      "Z našich údajov o platbách vyplýva, že vlani platili daňovníci dane v o niečo väčšom predstihu, a to nielen v prípade spomínaných fyzických osôb, ale aj právnických osôb. Počas posledných piatich marcových dní tak urobilo 71 % subjektov, zatiaľ čo rok predtým to bolo až 80 % z nich," priblížila hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Zároveň doplnila, že na úplne posledný deň si vlani túto povinnosť nechalo 22 % subjektov, oproti 28 % v roku 2016.
      O zaplatení daní včas pritom rozhoduje dátum, kedy sú peniaze z účtu odpísané. Klienti ČSOB majú viacero možností, ako dane zaplatiť aj na poslednú chvíľu. "Daňovníci môžu zadať platbu v posledný možný deň, a to 3. apríla 2018 priamo v pobočke do 15. hodiny. Prostriedky z účtu im budú v ten istý deň aj odpísané, a deň na to pripísané na účet finančnej správy SR," vysvetľuje Jamborová s tým, že viac času majú tí, ktorí využijú elektronické bankovníctvo. V tomto prípade majú čas uhradiť dane do večera do 21. hodiny a platbu môžu realizovať cez aplikáciu banky alebo internetbanking.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.