Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daňové zmeny sa podpísali pod zhoršovanie podnikateľského prostredia

Kategória: Spravodajstvo

Prepad kvality podnikateľského prostredia na Slovensku sa v 3. štvrťroku 2014 podľa hodnotení podnikateľov zrýchlil.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Prepad kvality podnikateľského prostredia na Slovensku sa v 3. štvrťroku 2014 podľa hodnotení podnikateľov zrýchlil. Informovala o tom dnes Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). Index podnikateľského prostredia, ktorý pripravuje PAS na základe vlastného prieskumu, klesol oproti predchádzajúcemu kvartálu o 2,58 % na 62,2 bodu.
      "Pod výraznejší prepad sa podpísala najmä nespokojnosť podnikateľov s daňovou politikou, nedôsledným uplatňovaním princípu rovnosti pred zákonom a nestabilnou legislatívou," informoval manažér projektu IPP Martin Hässler.
      Najvýraznejší pokles spomedzi všetkých položiek indexu si pripísala položka hodnotiaca vývoj legislatívy upravujúcej dane, poplatky a investície. "Okrem ponechania sadzby DPH na úrovní 20 % sa pod horšie hodnotenie počas tretieho štvrťroku podpísali postupne avizované zmeny v zákone o dani z príjmov. Negatívny dopad na hodnotenie mali tiež zvýšené náklady podnikateľov spojené s novelou zákona o ochrane a podpore verejného zdravia. Podnikatelia vnímajú veľmi citlivo neustále zvyšovanie ich finančného zaťaženia bez toho, aby dochádzalo k adekvátnemu zlepšeniu podmienok na podnikanie," tvrdí Hässler.
      Druhou podnikateľmi najhoršie hodnotenou položkou je zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov. "Neustále zmeny zákonov týkajúcich sa podnikania spôsobujú podnikateľom problémy, keďže narúšajú dlhodobé plánovanie, vyžadujú viazanie časti kapacít podniku na nepretržité sledovanie legislatívneho prostredia a v neposlednom rade zvyšujú náklady súvisiace s prispôsobovaním sa novým požiadavkám vyplývajúcim z novelizovaných zákonov," priblížil Hässler. Negatívne tiež hodnotia pocit rozdielneho prístupu vlády k jednotlivým podnikateľom. Vláda podľa nich uprednostňuje stratégiu podpory veľkých investícií, zatiaľ čo malí a strední podnikatelia zostávajú na okraji záujmu.
      Naopak, najpozitívnejšie bolo vnímané zlepšenie prístupu k finančným zdrojom, čo zapríčinila najmä zvyšujúca sa ochota bánk poskytovať podnikateľom úvery pri nižších úrokových sadzbách. Pozitívne boli hodnotené aj položky stálosť a predvídateľnosť výmenného kurzu a regulácia cezhraničného obchodu. "Rast zaznamenala aj väčšina položiek z kategórie subjektívnych vplyvov podnikov na podnikateľské prostredie, z ktorých si najviac polepšili podpora miestneho regiónu, dobročinnosť a tiež informačná otvorenosť podnikov," dodal Hässler.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.