Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daňové subjekty reagujú na výzvy finančnej správy

Kategória: Spravodajstvo

Informačná kampaň finančnej správy o povinnosti elektronickej komunikácie má pozitívne výsledky a počet registrovaných subjektov sa zo dňa na deň zvyšuje.

Bratislava 8. januára (TASR) -  Aktuálne je na elektronickú komunikáciu s finančnou správou zaregistrovaných viac ako 603.000 daňových subjektov. Začiatkom decembra 2018 bolo zaregistrovaných 576.000 daňových subjektov. Len za posledný mesiac si tak svoju povinnosť splnilo viac ako 27.000 daňových subjektov.
      Správa sa neustále snaží posilňovať informovanosť o elektronickej komunikácii a fyzickým osobám podnikateľom rozposlala v decembri 2018 listy s výzvou na registráciu. Takýmto spôsobom oslovila viac ako 50.000 daňových subjektov, ktoré ešte stále nemali zriadenú schránku na portáli finančnej správy. Informácie o elektronickej komunikácii rozdistribuovala v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR aj na klientske centrá a okresné úrady.
      "Subjekty, ktoré sa ešte nezaregistrovali na elektronickú komunikáciu s finančnou správou, bude finančná správa prostredníctvom daňových úradov a call centra oslovovať počas prvých mesiacov nového roka aj telefonicky. Cieľom týchto aktivít je podporiť priebežnú registráciu daňových subjektov v snahe vyhnúť sa v čo najväčšej miere registrujúcim sa na poslednú chvíľu - v posledných marcových dňoch," informovala Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy.
      Fyzické osoby podnikatelia, ktorým od júla 2018 vznikla povinnosť elektronickej komunikácie, by už viac nemali odkladať registráciu a autorizáciu na portáli finančnej správy. Na papierové podanie už nebude možné prihliadať a blížia sa dôležité termíny. Už v januári 2019 ide o termín pre podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel, v marci pre podanie daňového priznania k dani z príjmu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.