Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daňové priznanie môžu podávať elektronicky aj fyzické osoby, nielen podnikatelia

Kategória: Spravodajstvo

Elektronická komunikácia s Finančnou správou (FS) SR šetrí čas a svoje daňové povinnosti klienti vybavia z pohodlia domova, bez potreby fyzicky navštíviť daňový úrad.

Bratislava 10. marca (TASR) -  S FS komunikuje elektronicky už približne 740.000 fyzických a právnických osôb. Využívať takúto formu komunikácie, bez potreby priamej návštevy pracovísk finančnej správy, môže však ktokoľvek,  upozornila v utorok Finančná správa.
      "V súvislosti so snahou vyhýbať sa lokalitám s väčším počtom ľudí, dáva finančná správa do pozornosti možnosť elektronickej komunikácie," uviedla hovorkyňa FS Ivana Skokanová. Na elektronickú komunikáciu je najskôr potrebné sa registrovať na portáli finančnej správy. K registrácii je potrebný elektronický občiansky preukaz s čipom alebo kvalifikovaný elektronický podpis. Výhodou využívania občianskeho preukazu s čipom v komunikácii s finančnou správou je, že vôbec netreba fyzicky navštíviť daňový úrad. Fyzické osoby môžu využiť aj možnosť uzavrieť s daňovým úradom dohodu o elektronickom doručovaní.
      Elektronicky komunikovať s FS môžu klienti už od roku 2014. Od júla 2018 je elektronická komunikácia s FS povinná pre všetky fyzické osoby podnikateľov. V prípade právnických osôb ide o platiteľov dane z pridanej hodnoty (DPH) a právnické osoby zapísané v obchodnom registri, v prípade fyzických osôb musia byť splnené dve podmienky. Musí ísť o fyzickú osobu registrovanú na dani z príjmov na daňovom úrade a zároveň musí byť podnikateľom podľa obchodného zákonníka. Pre ostatné subjekty je elektronická komunikácia s finančnou správou dobrovoľná.
      Podrobné informácie sú zverejnené na portáli finančnej správy v časti Elektronická komunikácia – praktické informácie. K dispozícii je aj animované video dokumentujúce registráciu a následné podanie dokumentu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.