Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daňové príjmy štátu boli o 1,7 mld. eur vyššie než boli rozpočtované

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Daňové príjmy štátu boli ku koncu minulého roka o 1,7 miliardy eur vyššie než boli rozpočtované. Informovala o tom v stredu hovorkyňa Finančnej správy (FS) Martina Rybanská. Štát mal vyššie príjmy z viacerých druhov daní, najviac prekročili rozpočet príjmy z dane z príjmov právnických osôb.


Bratislava 5. januára (TASR) -  Hovorkyňa vyčíslila, že plnenie rozpočtu je tak na úrovni 114,8 %. "Kým rozpočet počítal s príjmom 11,8 miliardy eur, skutočné daňové príjmy k 31. decembru 2021 dosiahli 13,5 miliardy eur," spresnila Rybanská.
      Skonkretizovala, že výber dane z príjmov právnických osôb sa zlepšil o 1,05 miliardy eur oproti tomu, čo bolo stanovené v rozpočte. To podľa FS naznačuje výrazne miernejší ako odhadovaný vplyv pandémie na ziskovosť firiem v roku 2020.
      O 725,2 milióna eur sa zvýšil aj výber dane z pridanej hodnoty a o 50,1 milióna eur stúpol objem dane vyberanej zrážkou. Zvýšil sa aj výber dane z motorových vozidiel, a to o 3,4 milióna eur.
      "Pozitívny vývoj bol aj v prípade hrubého výnosu daní za daňové a colné úrady, ktorý bol medziročne vyšší o 12 %, čo v nominálnom vyjadrení predstavuje zvýšenie o 1,8 miliardy eur," dodala hovorkyňa. Výnos daňových príjmov vybraných daňovými úradmi bol medziročne vyšší o osem percent. Príjmy vyberané colnými úradmi boli medziročne vyššie o 21 %.
      Rybanská pripomenula, že všetky dáta o plnení príjmov štátneho rozpočtu môže verejnosť získať na OpenData portáli FS. Tento portál spustila finančná správa v novembri minulého roka s cieľom sprístupniť zadarmo občanom, laickej a odbornej verejnosti, všetky údaje, ktoré má k dispozícii.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.