Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daňové licencie zvýšili počet firiem v zisku a zastavili vznik nových

Kategória: Spravodajstvo

Daňové licencie mali pozitívny vplyv na ziskovosť spoločností, avšak negatívne sa podpísali pod zakladanie nových spoločností.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Daňové licencie mali pozitívny vplyv na ziskovosť spoločností, avšak negatívne sa podpísali pod zakladanie nových spoločností. K tomuto záveru dospela analýza podnikateľského prostredia na Slovensku spoločnosti Divino, ktorú vypracovala v spolupráci s Indexpodnikatela.sk. Hlavne ku koncu roka 2013, v mesiacoch september až december, na Slovensku prudko stúpol počet nových obchodných spoločností. Analýza to pripisuje faktu, že počas roka 2013 vláda prijala zákon o nutnosti splatiť základné imanie na účet v banke.
      "Zákon vstúpil do platnosti koncom roka 2013 (1.12.2013). To vyvolalo záujem o registrovanie nových spoločností do konca roka, pokiaľ sa ešte dali vytvoriť bez nutnosti splatiť základné imanie na účet v banke. Aby mohol podnikateľ založiť spoločnosť bez zloženia imania na účet v banke, stačilo mu mať spísanú a notárom overenú zakladateľskú zmluvu. Zákon sa nevzťahoval na spoločnosti so zmluvou podpísanou najneskôr do 30. novembra 2013. Samotnú registráciu mohol potom vykonať počas pár nasledujúcich mesiacov, aj keď už bol nový zákon v platnosti," pripomenul senior manager spoločnosti Divino Miroslav Turza. To je podľa analýzy aj dôvod, prečo sa aj začiatok roka 2014 niesol v znamení vysokého počtu novozaložených spoločností.
      Ostatné mesiace roka 2014 sú veľmi podobné, keď sa počet novo registrovaných spoločností pohyboval niekde od 700 do 900 mesačne.
      "Ak sa ale pozrieme na mesiace január až august 2013, v ktorých bol priemer novozaložených spoločností 1809, a apríl až december 2014, keď sa priemerne mesačne založilo 779 obchodných spoločností, môžeme vidieť v záujme o zakladanie nových spoločností rapídny až 57-% medziročný pokles," vyčíslil Turza. Tieto mesiace, ako pripomenul, neboli ovplyvnené zákonom o základnom imaní. Analýza preto pripisuje pokles záujmu o zakladanie nových spoločností zavedeniu daňových licencií. "Daňová licencia zhoršuje štart podnikania malým podnikateľom," zhodnotil Turza. Máloktorá firma totiž podľa neho dosahuje už po prvom roku podnikania zisky také, aby nedoplácala na daňovú licenciu.
      Analýza porovnávala aj ziskovosť spoločností za rok 2013 na vzorke vyše 160.000 firiem a za rok 2014 na vzorke 87.000 firiem, u ktorých sú zatiaľ zverejnené hospodárske výsledky. Ukázalo sa, že tento rok bolo v zisku až 59,4 % firiem, čo je medziročný nárast zhruba o 10 %. Naopak, poklesol počet firiem, ktoré boli v strate alebo dosiahli v minulom roku nulový zisk.
      "Môžeme teda povedať, že daňové licencie mali pozitívny vplyv na ziskovosť spoločností," zhodnotil Turza. Najväčšia zmena nastala pri spoločnostiach, ktoré v roku 2013 vykázali nulu a podľa analýzy je dosť pravdepodobné, že výrazné percento zmeny ziskovosti má na svedomí aj rušenie neaktívnych spoločností, ktoré vykazovali nulu, pretože percentuálna zmena pri stratových spoločnostiach nie je až taká výrazná. "V každom prípade, aj toto číslo kleslo asi o 3 percentá, čo je pozitívna zmena," zhodnotil Turza.
      Vývoj zakladania a rušenia spoločností, prípadne ich vstup do reštrukturalizácie či likvidácie v rokoch 2012 až 2015 je zverejnený na stránke IndexPodnikatela.sk.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.