Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daňová kobra odhalila daňové podvody za vyše 11 miliónov eur

Kategória: Spravodajstvo

Daňová kobra v prvom štvrťroku tohto roka odhalila päť prípadov, ktoré boli zamerané primárne na podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH), prípadne spotrebnými daňami.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Daňová kobra v prvom štvrťroku tohto roka odhalila päť prípadov, ktoré boli zamerané primárne na podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH), prípadne spotrebnými daňami. Na spoločnej tlačovej konferencii o tom dnes informovali prezident Finančnej správy (FS) František Imrecze a prezident Policajného zboru (PZ) Tibor Gašpar.
      "Celková škoda vyplývajúca z týchto piatich prípadov spôsobená štátu má hodnotu 11,4 milióna eur. Sumárne máme viac ako 25 obvinených osôb," priblížil Imrecze.
      Pri týchto prípadoch Daňová kobra, zložená s pracovníkov FS, PZ a Generálnej prokuratúry (GP), vykonala viac ako 40 prehliadok bytových a nebytových priestorov. Do ich vyšetrovania sa zapojilo viac ako 320 pracovníkov, doplnil šéf finančnej správy.
      "Dva prípady, ktorých pracovný názov je Sivý vlk a Vlk, spolu istým spôsobom súvisia. Majú spoločné črty a aj spoločný znak, ktorým sú páchatelia. Organizovali v dvoch samostatných skupinách daňovú trestnú činnosť," priblížil Gašpar. Celkom tieto dve skupiny spôsobili štátu škody vo výške 7,379 milióna eur, o túto sumu si znížili vlastnú daňovú povinnosť. "Polícia v súčasnosti vyhodnocuje možnosti na zaistenie majetku obvinených," informoval Gašpar.
      Páchatelia vyhotovovali fiktívne účtovné doklady, zápisy, deklarovali fiktívne skladové zásoby, fingovali množstvo a hodnotu dodaných tovarov. Išlo konkrétne o víno, tlačiarenské farby, o služby ako napríklad elektroinštalačné práce a materiály. Prípad vyplynul z už medializovanej kauzy Tiché víno, ktorá ako povedal policajný prezident bola "odrazovým mostíkom pre otvorenie týchto prípadov". Trestné stíhanie sa začalo v decembri 2013, vo februári a v apríli 2014 polícia pri 13 domových prehliadkach a 12 prehliadkach iných priestorov zaistila doklady. V rámci konania sa vyžiadala aj medzinárodná právna pomoc poľských, bulharských, nemeckých, rakúskych a ukrajinských orgánov.
      V apríli vyšetrovateľ vzniesol v obidvoch prípadoch obvinenie 18 osobám za zločin založenia, zosnovania, podporovania zločineckej skupiny, za pokračujúci zločin krátenia dane a poistného. Zadržaných bolo 15 osôb, jeden Slovák je zadržaný v Slovinsku pre drogovú trestnú činnosť a po dvoch osobách prebieha pátranie, vznesené boli tri návrhy na väzbu. Prípad Sivý vlk označil Imrecze za jeden z najzložitejších, aké kedy Daňová kobra riešila. "Preverovali sme viac ako 250 spoločností a viac ako 14.000 faktúr. Preverovanie, či nastalo alebo nenastalo zdaniteľné plnenie, trvalo viac ako šesť mesiacov," doplnil Imrecze.
      V ďalšom prípade "Patent" maďarská občianka v daňovom priznaní v roku 2014 predložila fiktívne doklady a neoprávnene si uplatnila nárok na odpočet DPH 600.000 eur, keď deklarovala vývoz patentu do Českej republiky. Polícia zadržala tri podozrivé osoby, nakoniec vzniesla obvinenie voči jednej. Páchateľke hrozí 7 až 12 rokov odňatia slobody, je väzobne stíhaná.
      Ďalší odhalený prípad Camp sa týka podvodov na spotrebnej dani z tabakových výrobkov v objeme 1,5 milióna eur. Prípad podľa Imreczeho patrí medzi najvýznamnejšie prípady odhalenia podvodu na spotrebnej dani, ktorý má aj medzinárodný rozmer. Spolu s kriminálnym úradom FS pracovali na ňom kriminálne úrady finančnej správy v Nemecku a Poľsku. Organizátorom trestnej činnosti bol občan žijúci v Nemecku a krajinou nelegálne vyrobených cigariet boli najmä Nemecko a Veľká Británia.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.