Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daniari už aktualizujú zoznam rizikových subjektov denne

Kategória: Spravodajstvo

Kompletný zoznam subjektov, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie DPH, je voľne dostupný na stránke finančnej správy.

BRATISLAVA 26. júna (SITA) - Finančná správa už aktualizuje zoznam platiteľov dane z pridanej hodnoty (DPH), u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie, na dennej báze. Daniari minulý mesiac avizovali, že na zozname by mohlo pribudnúť až sedemtisíc subjektov. Celkovo pritom na zozname v máji evidovali takmer dve tisícky daňovníkov a v súčasnosti aktuálny zoznam obsahuje takmer štyritisíc subjektov. "Zoznam subjektov, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie DPH sa aktualizuje každý deň. Kompletný zoznam subjektov, ktoré sú na zozname, je voľne dostupný na www.financnasprava.sk v sekcii daňovej. Dnes je v tomto zozname takmer 4 000 subjektov," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Prezident finančnej správy František Imrecze minulý mesiac informoval, že finančná správa pripravuje ďalšiu aktualizáciu zoznamu subjektov, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie DPH. Na zozname sa v tom čase nachádzali zhruba dve tisícky daňovníkov. Daniari však najprv chceli potenciálne rizikové subjekty ešte osloviť. "Uvidíme, koľko z nich si tie povinnosti splní a aké bude finálne číslo, ktoré uverejníme v priebehu júna ako ďalšiu aktualizáciu zoznamu rizikových subjektov," uviedol koncom mája Imrecze.

Prvú verziu zoznamu platiteľov DPH, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie, zverejnila finančná správa začiatkom februára tohto roka. Zoznam rizikových subjektov vtedy obsahoval 1 402 subjektov. Neskôr, začiatkom apríla, finančné riaditeľstvo na tento zoznam doplnilo 74 fyzických a 494 právnických osôb. Celkovo tak daniari na spomínanom zozname ešte minulý mesiac evidovali 1 970 subjektov.

Daňový úrad môže podľa zákona o DPH zrušiť registráciu pre túto daň, ak platiteľ nevykonáva, alebo prestal vykonávať podnikanie, alebo opakovane v kalendárnom roku nesplní povinnosť podať daňové priznanie. Rovnako môže takto daňový úrad postupovať, ak daňovník opakovane v kalendárnom roku nezaplatí vlastnú daňovú povinnosť, opakovane nie je zastihnuteľný na adrese sídla, miesta podnikania a ani na adrese prevádzkarne, alebo opakovane porušuje povinnosti pri daňovej kontrole.

Možnosť zriadiť zoznam platiteľov DPH, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie, priniesla minuloročná zmena zákona o DPH. Rezort financií už pripravil aj legislatívnu zmenu, na základe ktorej bude môcť finančné riaditeľstvo zo zoznamu vymazať subjekty, ak u nich pominú dôvody, na základe ktorých boli do zoznamu zapísané. Podľa pripravenej novely zákona o správe daní je podmienkou pre vymazanie zo zoznamu to, že subjekty v dvanástich po sebe nasledujúcich mesiacoch neporušili zákonné povinnosti.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.