Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daniari by mali mať viac informácií o nadnárodných koncernoch

Kategória: Spravodajstvo

Spolupráca štátov v boji s daňovými podvodmi sa má ešte viac prehĺbiť. Do slovenskej legislatívy bude totiž transponovaná smernica o automatickej výmene daňových informácií (DAC4) o nadnárodných spoločnostiach.

Bratislava 28. júla (TASR) - Spolupráca štátov v boji s daňovými podvodmi sa má ešte viac prehĺbiť. Do slovenskej legislatívy bude totiž transponovaná smernica o automatickej výmene daňových informácií (DAC4) o nadnárodných spoločnostiach. Ako dnes informovalo Ministerstvo financií (MF) SR, cieľom návrhu je zabezpečiť komplexnú a účinnú administratívnu spoluprácu medzi daňovými správami tým, že upravuje povinnú automatickú výmenu informácií.
      "Pripravovaná novela zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní je pokračovaním v boji proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam a agresívnemu daňovému plánovaniu, pričom pozornosť sa zameriava predovšetkým na medzinárodnú spoluprácu a výmenu informácií," priblížil tlačový odbor ministerstva, ktoré tak podniklo ďalší krok v boji proti daňovým únikom.
      Materské spoločnosti týchto nadnárodných skupín budú musieť zasielať finančnému riaditeľstvu príslušnej krajiny vybrané druhy informácií ako napríklad výšku výnosov, zisku pred zdanením, počet zamestnancov a ďalšie. Opatrenie sa bude dotýkať nadnárodných koncernov, ktorých ročný obrat je minimálne 750 miliónov eur, čo znamená, že by to nemalo zasiahnuť spoločnosti podnikajúce na Slovensku.
      "Informácie sa budú zasielať za každý štát, v ktorom sa nachádza spoločnosť patriaca tejto nadnárodnej skupine. Následne si tieto informácie budú jednotlivé finančné správy medzi sebou vymieňať," vysvetlil rezort financií s tým, že pôjde o neverejnú výmenu. "Informácie bude mať k dispozícii finančné riaditeľstvo danej krajiny a budú chránené daňovým tajomstvom," dodal tlačový odbor MF SR.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.