Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dane z nehnuteľností sa zvýšili takmer všade

Kategória: Spravodajstvo

V roku 2020 si za dane z nehnuteľností podnikatelia a aj obyvatelia priplatia takmer v každom meste.

Bratislava 20. februára (TASR) -  Mestá začínajú prejavovať záujem o zavedenie miestnych poplatkov za rozvoj s cieľom zvýšiť svoje príjmy.
      "V roku 2020 sa dane z nehnuteľností vo všeobecnosti v SR skokovo zvýšili. V Podnikateľskej aliancii Slovenska (PAS) nepochybujeme o tom, že je vhodnejšie v daňovom mixe zaťažiť viac majetok ako prácu, nakoľko majetkové dane viac zaťažia tých, ktorí majetok majú, t.z. kým vysoké dane a odvody z práce zasahujú všetkých, aj nízko príjmových a sú bariérou toho, aby svoje príjmy zvýšili," povedal výkonný riaditeľ PAS Peter Serina.
      Najvyššie zvýšenie daní pocítili: Brezno (126,7 %), Kežmarok (86,5 %), Bratislava III. (61,7 %), Bratislava II. a V. (61,1 %), Moldava nad Bodvou (56,6 %) a Levice (56,1 %). Aj tento rok zaplatí na daniach najmenej podnikateľ v Medzeve, a to 666 eur ročne. Medzi najlacnejšie mestá pre podnikateľov patria ešte Medzilaborce (850 eur) a Svidník (1406 eur).
      Za modelovú nehnuteľnosť s rozlohou haly 1000 m2 a pozemkom s 1500 m2 zaplatí najviac podnikateľ takmer vo všetkých bratislavských okresoch, a to od 6612 eur do 7125 eur. V Púchove zaplatí podnikateľ rovnako ako minulý rok – 6449 eur za rok. Okrem Bratislavy sú vysoké dane aj v Košiciach (6120 eur), Banskej Bystrici (5080 eur) a Nitre (4685 eur). 
      V porovnaní s minulým rokom sa priemerné dane zo stavieb zvýšili o 34,51 % a dane z bytov o 38,86 %. Dane z pozemkov stúpli v priemere o 26,48 %. Slovenské mestá upravovali dane podstatne viac ako za posledné roky. O viac ako 100 % v priemere za zvýšili dane v Ilave (112,49 %), v Košiciach (110,44 %) a v Trnave (109,26 %). Rapídne zmeny pocítili aj obyvatelia Kežmarku a Popradu, kde dane z nehnuteľností vzrástli v priemere o 95 %. Výrazné zmeny sa dotkli aj ostatných miest.
      Zavedené poplatky za rozvoj sa tento rok takmer nemenili. Úpravami prešla bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves, kde sa sadzby zvýšili, a tak dosiahli rovnakú úroveň ako v ostatných častiach Bratislavy. Poplatok za rozvoj taktiež zvýšilo mesto Senec.
      Číselné údaje do databázy získala PAS od predstaviteľov miest alebo zo všeobecných záväzných nariadení zverejnených na internetových stránkach miest a zo zákona č. 582/2004 Z.z. Údaje o sadzbách daní a výške daní zodpovedajú centrám okresných miest a sú uvedené bez výnimiek.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.