Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daň z pridanej hodnoty sú v SR povinní platiť odberatelia stavebných prác

Kategória: Spravodajstvo

Od januára platia daň z pridanej hodnoty (DPH) v SR odberatelia stavebných prác, a nie dodávatelia.

Bratislava 14. januára (TASR) – Od januára platia daň z pridanej hodnoty (DPH) v SR odberatelia stavebných prác, a nie dodávatelia. Režim prenosu dane je povinný, dodávateľ sa s odberateľom nemôže dohodnúť na tom, či sa bude, alebo nebude uplatňovať. Ako zdôraznila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková, realizuje sa iba vtedy, ak sú dodávateľ aj odberateľ platiteľmi DPH na Slovensku.
      "V režime prenosu daňovej povinnosti dodávateľ nie je osobou povinnou platiť DPH, preto k cene dodaného tovaru alebo služby daň neuplatní. V praxi to znamená, že pre odberateľa vyhotoví faktúru v cene bez dane a odberateľ uplatní takzvané samozdanenie, teda k cene dodaného tovaru alebo služby uplatní DPH, uvedie ju do daňového priznania, odvedie do štátneho rozpočtu SR a má právo daň, ktorú si uplatnil, odpočítať v súlade s podmienkami zákona o DPH," objasnila Macíková. Ako dodala, príjemca plnenia platí daň vzťahujúcu sa na dodanie stavebných prác, vrátane dodania stavby alebo jej časti, ak patria do sekcie F štatistickej klasifikácie produktov činnosti (CPA). "Režim sa vzťahuje aj na dodanie tovaru s inštaláciou alebo montážou, ak tieto patria do spomínanej sekcie CPA. Prenos daňovej povinnosti sa uplatní len ak miesto dodania je na území SR a dodávateľ aj odberateľ sú platitelia DPH v tuzemsku," spresnila Macíková.
      Uplatňovanie prenosu daňovej povinnosti je aj obsahom metodického pokynu, ktorý finančná správa zverejnila na svojej webovej stránke. Obsahuje príklady, ako majú firmy, obce a mestá, ako aj iní platitelia DPH postupovať v rôznych prípadoch realizácie stavby.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.