Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daň z motorových vozidiel treba zaplatiť do konca januára

Kategória: Spravodajstvo

Priznanie je potrebné podať za vozidlo, ktoré je evidované na Slovensku a používa sa na podnikanie alebo na činnosti, z ktorých príjmy sú predmetom dane z príjmov.

BRATISLAVA 30. januára (SITA) - Termín na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel za rok 2013 je do 31. januára 2014. Platitelia DPH musia daňové priznanie poslať na finančnú správu elektronicky. Informovala o tom hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Daňová povinnosť k dani z motorových vozidiel vzniká dňom použitia vozidla na podnikanie a zaniká dňom, ktorým sa vozidlo prestalo používať na podnikanie.

Za zánik daňovej povinnosti sa považuje ukončenie a prerušenie podnikateľskej činnosti daňovníka, predaj a krádež motorového vozidla, či vyradenie motorového vozidla z evidencie dopravného inšpektorátu. 

Pri výpočte dane daňovník vychádza zo sadzby uvedenej vo všeobecnom záväznom nariadení príslušného vyššieho územného celku platnom na rok 2013. Daňové priznanie podáva podnikateľ miestne príslušnému správcovi dane. Priznanie je potrebné podať za vozidlo, ktoré je evidované na Slovensku a používa sa na podnikanie alebo na činnosti, z ktorých príjmy sú predmetom dane z príjmov. Za minulý rok je predmetom dane len auto, ktoré je evidované v SR.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.