Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ďalší podnikatelia vydávajú od 1. apríla bločky cez ERP, môžu aj cez VRP

Kategória: Spravodajstvo

Od 1. apríla sa rozšíril okruh služieb, na ktoré sa pri preberaní platieb v hotovosti vzťahuje povinnosť používať elektronickú registračnú pokladnicu (ERP).

Bratislava 2. apríla (TASR) – Od 1. apríla sa rozšíril okruh služieb, na ktoré sa pri preberaní platieb v hotovosti vzťahuje povinnosť používať elektronickú registračnú pokladnicu (ERP). Týka sa to už aj taxikárov, opravárov, zubárov, veterinárov, advokátov či notárov. "Aj na tento okruh podnikateľov sa vzťahuje zákonná povinnosť evidencie hotovostných platieb v registračnej pokladnici. Novelou zákona o používaní ERP sa totiž rozšíril zoznam služieb, ktoré musia registrovať tržby prostredníctvom klasickej pokladnice alebo virtuálnej registračnej pokladnice," povedala pre TASR hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková. Upozornila však, že títo podnikatelia, ktorým vznikla povinnosť používať na evidenciu tržieb ERP alebo VRP od 1. apríla 2015, sa môžu rozhodnúť, že budú používať VRP.
      Novela zákona o používaní ERP nadobudla účinnosť ešte 1. januára 2015. Tým podnikateľom, ktorí požiadali o registráciu VRP, to znamená že podali žiadosť o pridelenie kódu VRP, daňové úrady už zaslali alebo v súčasnosti zasielajú prihlasovacie údaje na prístup do VRP. Pokiaľ do 31. marca 2015 doporučene zásielku nedostali, finančná správa odporúča, aby v prípade, že im podľa zákona o používaní ERP vznikne povinnosť evidovať tržbu vo VRP od 1. apríla 2015, pri evidencii tržieb postupovali podľa doterajších prepisov. Napríklad vydávali príjmové pokladničné doklady podľa zákona o účtovníctve. Zároveň by mali kontaktovať Call centrum (048/4317 222), kde treba nahlásiť číslo podania a číslo mobilu, na ktorom ich FS bude informovať o ďalšom postupe.
      "Podnikatelia môžu starý spôsob evidencie tržieb používať len do doby doručenia prihlasovacích údajov na prístup do VRP a vykonania bezodkladných úkonov podmieňujúcich používanie VRP, najneskôr však do 15. apríla 2015," upozornila Macíková. V tomto prechodnom období, nebudú takýto postup orgány finančnej správy vykonávajúce kontrolu dodržiavania ustanovení zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice sankcionovať.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.