Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Cyprus zdanil najmä vklady zo zahraničia, tvrdí guvernér

Kategória: Spravodajstvo

Zdanenie vkladov podľa guvernéra cyperskej centrálnej banky Panicosa Demetriadesa nezasiahlo cyperských občanov tak výrazne, ako sa predpokladalo.

NIKÓZIA 9. mája (SITA, Reuters) - Väčšina z majiteľov účtov v zachraňovanej Bank of Cyprus, ktorí prišli o časť svojich vkladov, pochádza zo zahraničia a toto opatrenie nezasiahlo cyperských občanov tak výrazne, ako sa predpokladalo. Vo štvrtok to vyhlásila cyperská centrálna banka. "Sedemdesiat percent hodnoty (zdanených) vkladov sa týka zahraničných rezidentov, povedal guvernér cyperskej centrálnej banky Panicos Demetriades. Podľa jeho slov sa požiadavka zdanenia vyšších vkladov v cyperských bankách nedotkla 96 % vkladov.

Eurozóna schválila Cypru úverový program v sume 10 miliárd eur. Celkové náklady záchrany krajiny pred bankrotom však predstavujú 23 miliárd eur. Cyprus preto potrebuje zohnať vlastnými silami 13 mld. eur. Vláda v Nikózii plánuje podstatnú časť tejto sumy získať reštrukturalizáciou prebujneného bankového sektora a mimoriadnym zdanením bankových vkladov nad 100 tisíc eur.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.