Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Colný úrad odviedol do rozpočtu o 6,6 milióna eur viac ako v r. 2016

Kategória: Spravodajstvo

Colný úrad (CÚ) Banská Bystrica odviedol v roku 2017 do štátneho rozpočtu na colných a daňových príjmoch o 6,6 milióna eur viac než rok predtým.

Banská Bystrica 30. januára (TASR) –  Najväčší nárast vo výbere platieb dosiahol na dani z pridanej hodnoty, a to takmer o 4,5 milióna eur viac, a na spotrebnej dani z tabakových výrobkov o tri milióny eur viac. TASR o tom informovala Katarína Podhorová, vedúca organizačného oddelenia banskobystrického CÚ, Finančné riaditeľstvo SR.
      "Plán výberu colných a daňových príjmov na rok 2017 sa podarilo splniť na 110,5 percenta. Vlani CÚ Banská Bystrica zaistil tovar s podozrením na porušenie práv duševného vlastníctva, teda tzv. fejky, v 517 prípadoch, z toho v 290 prípadoch išlo o zaistenie podozrivého tovaru v zásielkach v poštovej preprave z tretích krajín. Prostredníctvom skenovacieho zariadenia bolo vykonaných 24.959 skenov zásielok, z ktorých 248 bolo vyhodnotených ako podozrivých z porušenia zákazov a obmedzení pri dovoze tovaru z tretích krajín. Z týchto zásielok 23 obsahovalo lieky bez povolenia na dovoz, 45 zásielok bolo dovážaných bez licencie, ktorá sa vyžaduje na dovoz optického prístroja na zbraň, 166 zásielok obsahovalo falzifikáty tovaru, v deviatich prípadoch išlo o tovar podozrivý z porušenia dohovoru CITES, dve zásielky obsahovali tabak a cigarety a dve rastlinný tovar bez fytosanitárneho osvedčenia," priblížila Podhorová.
      Podľa nej okrem toho bol v piatich prípadoch zaistený tovar, ktorého dovoz do EÚ je zakázaný v zmysle medzinárodného dohovoru CITES o ochrane exemplárov určitých druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín.
      "Počas minulého roka zistili banskobystrickí colníci 392 porušení colných predpisov, z toho v 226 prípadoch uložili blokové pokuty v celkovej výške 10.396 eur, 366 porušení daňových predpisov a 455 porušení zákona o elektronickej registračnej pokladnici," dodala Podhorová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.