Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Colníci odhalili možné neoprávnené uplatňovanie nadmerných odpočtov DPH

Kategória: Spravodajstvo

Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) zaistili v uplynulých dňoch účtovníctvo bratislavskej spoločnosti, ktorá sa zaoberá predajom textilu, obuvi a rozličného tovaru v prevádzke na Kysuciach.

Bratislava 4. mája (TASR) -  Podozrivá je z neoprávneného uplatňovania nadmerných odpočtov DPH. Predbežná škoda bola vyčíslená na 70.000 eur. TASR informovala Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy.
      Colníci KÚFS vykonali zaisťovacie úkony v bratislavskej spoločnosti, ktorá má prevádzku v Kysuckom Novom Meste, aby získali potrebné doklady. V papierovej forme zaistili účtovníctvo za roky 2014, 2015, 2016, 2017 a takisto aj za prvé tri mesiace tohto roku. Firma je podozrivá z porušovania daňových predpisov v zmysle zákona o DPH. 
      Spoločnosť si mala neoprávnene uplatniť nadmerné odpočty DPH. Na predaj ponúkala tovar prevažne z Číny, ktorý nakúpila na základe zjednodušených faktúr od obchodníkov z Bratislavy. Platby za nákup tovaru sa realizovali zväčša v hotovosti. Aby si následne táto spoločnosť mohla znížiť vlastnú daňovú povinnosť, zaradila do svojho účtovníctva aj fiktívne zjednodušené faktúry.
      Po vznesení obvinenia a preukázaní viny hrozí trest odňatia slobody na desať rokov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.