Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Colné a daňové poplatky sa na Slovensku môžu uhradiť už elektronicky

Kategória: Spravodajstvo

Na všetkých daňových a colných úradoch na Slovensku môžu občania a firmy platiť správne poplatky e-kolkami.

Bratislava 18. februára (TASR) –  Na všetkých daňových a colných úradoch na Slovensku môžu občania a firmy platiť správne poplatky e-kolkami. Finančná správa (FS) SR dnes spustila do riadnej prevádzky platobný elektronický systém. K dispozícii je aj na príslušných útvaroch Finančného riaditeľstva SR.
      "Elektronicky komunikujúce subjekty pri podaní žiadosti o úkon, ktorý si vyžaduje zaplatenie správneho poplatku, môžu úhradu uskutočniť bezodkladne bankovým prevodom už na zberný účet prevádzkovateľa systému - Slovenskej pošty," informovala TASR hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Zverejnený je na portáli finančnej správy www.financnasprava.sk v časti Platenie daní.
      Ďalšou možnosťou je aj naďalej zakúpenie tzv. Potvrdenia pre evidenciu poplatku v rôznych nominálnych hodnotách na pobočkách Slovenskej pošty. Týmto potvrdením sa platia poplatky len v určitých nominálnych hodnotách, a to 0,50 eura, 1 euro, 3 eurá, 5 eur, 10 eur, 20 eur, 50 eur, 100 eur.
      Zrealizovať platby možno aj na vybraných samoobslužných termináloch - kioskoch umiestnených v budovách úradov pod pôsobnosťou Ministerstva vnútra SR (MV) SR, a to v hotovosti, ak výška poplatku v jednotlivom prípade nepresahuje 300 eur, alebo platobnou kartou. Zoznam úradov s kioskami umiestnenými v blízkosti sídiel daňových a colných úradov je zverejnený na portáli FS www.financnasprava.sk v časti 'Platenie daní'.
      "Na týchto kioskoch je aktivovaný Katalóg vybraných služieb orgánov FS: Agenda colných a daňových úradov. Poplatník si vyberie požadovanú službu a po zaplatení dostane Potvrdenie o úhrade správneho poplatku, ktoré spolu so žiadosťou predloží daňovému alebo colnému úradu," vysvetlila Macíková. Upozornila však, že katalóg neobsahuje znížené sadzby pre elektronicky komunikujúce subjekty, a preto na kiosku uhradia poplatok v plnej výške.
      Ak občan alebo firma poplatok nezaplatí, daňový úrad ho k tomu vyzve predpisom, ktorý vytvára nový systém. Predpis si prevezme buď osobne na daňovom alebo colnom úrade, alebo mu bude zaslaný spolu s výzvou. "Aj v tomto prípade má tri možnosti úhrady, a to bankovým prevodom, na kiosku načítaním QR kódu z predpisu, alebo môže zaplatiť priamo na pošte poštovou poukážkou, ktorú predpis obsahuje," doplnila hovorkyňa FS.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.