Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Čína bude zdieľať údaje v rámci boja proti neplateniu daní

Kategória: Spravodajstvo

Peking zintenzívnil aj svoj boj proti korupcii, OECD ho chce ako signatára protikorupčného dohovoru.

WASHINGTON 22. augusta (SITA, Reuters) - Čína v stredu súhlasila so spoluprácou v medzinárodnom boji ekonomicky najvýznamnejších krajín sveta (G20) proti neplateniu daní a jej predstavitelia podpíšu dohodu o zdieľaní daňových záznamov. Informovali o tom zástupcovia Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

Čínsky splnomocnenec Wang Ťün podpíše tzv. Dohodu o vzájomnej administratívnej pomoci v daňových otázkach v Paríži budúci týždeň, informovala OECD v tlačovom vyhlásení. Peking by ešte mal pristúpiť k Protikorupčnému dohovoru OECD, ktorý je medzinárodným štandardom pravidiel boja proti úplatkárstvu na najvyšších miestach pri rozhodovaní o medzinárodných obchodných transakciách. Vďaka neprípustným finančným aktivitám Čína prichádza o viac peňazí než akákoľvek iná rozvíjajúca sa krajina, tvrdia zástupcovia nezávislej organizácie vykonávajúcej dohľad nad medzinárodnými financiami Global Financial Integrity. Podľa ich odhadov takto Peking medzi rokmi 2000 a 2011 prišiel až o 3,79 bil. USD. Nastupujúci šéf boja proti korupcii v OECD Drago Kos si aj preto dal za úlohu primäť čo najviac rozvíjajúcich sa krajín k pristúpeniu k dohovoru.

Rozhodnutie Číny spolupracovať pri boji s daňovými neplatičmi však znamená, že v tejto otázke sa v snahe zabrániť opakovaniu finančnej krízy z rokov 2007 - 2009 zhodli všetky krajiny G20. Peking už zintenzívnil svoje protikorupčné snahy na domácom poli, v rámci ktorých za úplatkárstvo zatkol niekoľkých verejných predstaviteľov, zakázal ich nákladné večere a začal preverovať aktivity niektorých čínskych firiem. Ilegálne financie, ktoré ich majitelia získavajú zo zločinu, korupcie a neplatenia daní, sa často z krajiny presúvajú do daňových rajov prostredníctvom fiktívnych firiem. Zdieľanie daňových údajov by mohlo byť dôležitým nástrojom na identifikovanie a vystopovanie týchto financií.

(1 EUR = 1,3384 USD)

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.