Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Česko zvažuje podporu ekonomiky miernejším šetrením

Kategória: Spravodajstvo

Minister financií si myslí, že hospodárstvo netreba dusiť viac, ako je to nutné.

PRAHA 24. apríla (SITA, Reuters) - Česká republika by mohla pozastaviť svoje aktivity smerujúce k fiškálnej konsolidácii, aby poskytla svojej ekonomike priestor na dýchanie. Agentúre Reuters to v utorok povedal minister financií Miroslav Kalousek. "Myslím si, že v súčasnej situácii, v ktorej úrokové sadzby klesli na historicky najnižšie úrovne a rozpočtový deficit bezpečne dokážeme stlačiť pod 3 %, nemusíme ekonomiku dusiť viac, než je to potrebné," vyhlásil Kalousek.

Ministerský plán zvoľnenia tlaku na úspory je ďalším krokom postupného odklonu stredopravej českej vlády od mantry rozpočtovej konsolidácie v čase, keď dopyt klesá a rast bol v posledných šiestich kvartáloch negatívny alebo nulový. Návrh rozpočtových cieľov na roky 2014-2016, do ktorých mala agentúra Reuters možnosť nahliadnuť, predpokladá deficit na úrovni 2,8 % HDP v každom z rokov. "Ide o zmiernenie cieľov, je ale malé a podľa môjho názoru udržateľné do času, kým nezaznamenáme trochu väčší rast," dodal Kalousek.

Česi svoje rozpočtové ciele v posledných troch rokoch dodržiavali aj s rezervou, vďaka čomu sa úverové náklady Prahy rekordne znížili. Desaťročné štátne dlhopisy sa obchodujú za 1,64 %, čo je 39 bázických bodov nad obligáciami Nemecka. Tlak na úspory však prispel k poklesu dopytu domácností a naštartoval najdlhší ekonomický pokles za dve desaťročia. Uvoľnenie zároveň prichádza pred parlamentnými voľbami v roku 2014, ktoré súčasná vláda takmer s istotou prehrá. Vyhrajú ich pravdepodobne opoziční stredoľaví sociálni demokrati, ktorí už v súčasnosti žiadajú miernejšiu politiku.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.