Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Česko plánuje mierne zvýšenie deficitu verejných financií

Kategória: Spravodajstvo

Minister financií krajiny predložil návrh budúcoročného rozpočtu, ktorý predpokladá deficit verejných financií na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu. V tomto roku sa očakáva schodok vo výške 2,8 % HDP.

PRAHA 2. septembra (SITA, Reuters) - Návrh štátneho rozpočtu Českej republiky pre rok 2014 počíta s deficitom verejných financií na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Išlo by o mierny rast v porovnaní s deficitom na tento rok, ktorý sa očakáva vo výške 2,8 % HDP. Návrh rozpočtu, ktorý zverejnili v pondelok, je znakom určitého uvoľnenia fiškálnej politiky ČR, ktorá sa v druhom štvrťroku dostala z recesie, keďže jej ekonomika podľa predbežných údajov medzikvartálne vzrástla o 0,7 %.

Návrh rozpočtu pre budúci rok predložil minister financií Jan Fischer, člen dočasnej vlády, ktorá by mala krajinu riadiť do zostavenia novej vlády po predčasných voľbách naplánovaných na 25. a 26. októbra. Návrh ráta s tým, že deficit ústrednej vlády v roku 2014 bude v sume 110 mld. českých korún (CZK). V tomto roku sa očakáva schodok 100 mld. CZK. Príjmy rozpočtu by mali byť 1,082 bil. CZK a výdavky 1,192 bil. CZK.

Za dôvod hospodárskeho poklesu Českej republiky sa čiastočne považuje prísna fiškálna politika predchádzajúcej stredopravicovej vlády premiéra Petra Nečasa, ktorá si redukciu zadlženosti stanovila ako prioritu.

(1 EUR = 25,683 CZK)

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.