Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Česká vláda schválila zmeny v DPH

Kategória: Spravodajstvo

Český vládny kabinet schválil novú nižšiu sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na knihy, dojčenskú stravu a lieky. Táto sadzba je vo výške 10 %

BRATISLAVA 3. júla (SITA) - Český vládny kabinet v stredu schválil novú nižšiu sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na knihy, dojčenskú stravu a lieky. Vládna koalícia sa ešte v apríli dohodla na tom, že znížená sadzba DPH na tieto položky by mala byť vo výške 10 %. Informoval o tom portál idnes.cz.

Návrh na stredajšie rokovanie vlády predložilo ministerstvo financií. Zákon o DPH počíta so zachovaním základnej sadzby vo výške 21 % a zníženej sadzby vo výške 15 %. Zároveň ruší plánované zavedenie jednotnej sadzby DPH. Ešte vláda premiéra Nečasa pôvodne rozhodla o tom, že v krajine mala od januára 2016 platiť jednotná sadzba DPH vo výške 17,5 %. 

Nižšie daňové zaťaženie na lieky, knihy a detskú výživu pripraví podľa rezortu financií štátny rozpočet o 2,9 mld. českých korún (CZK), pričom najväčší dopad bude mať znížená sadzba na lieky. 

Česká vláda okrem toho v stredu schválila návrh daňových zliav pre pracujúcich dôchodcov a vyššie zľavy v prípade, že je v rodine druhé a tretie dieťa. Tieto zľavy sa zvyšujú o 200 a 300 CZK mesačne. Česká vláda chce tiež zaviesť strop pri daňových paušáloch pre živnostníkov. 

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.