Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Cenu za najlepší podnikateľský nápad dostala študentská firma Zeal z Košíc

Kategória: Spravodajstvo

Hlavnú cenu za najlepší podnikateľský nápad si z JA veľtrhu podnikateľských talentov 2016, ktorý sa konal v utorok (22. 3.) v Bratislave, odniesla študentská firma Zeal z Gymnázia sv. T. Akvinského v Košiciach za stoličku Sensor Chair.

Bratislava 23. marca (TASR) – Hlavnú cenu za najlepší podnikateľský nápad si z JA veľtrhu podnikateľských talentov 2016, ktorý sa konal v utorok (22. 3.) v Bratislave, odniesla študentská firma Zeal z Gymnázia sv. T. Akvinského v Košiciach za stoličku Sensor Chair. Slovensko bude reprezentovať na Skills For the Future European Final v Madride. Porotu zaujala stolička, ktorá sníma sediaceho vodiča a posiela informácie o jeho polohe do mobilnej aplikácie.
      Ceny najlepším študentským firmám a tímom udeľovala v siedmich kategóriách vzdelávacia organizácia JA Slovensko na 21. ročníku súťaže v rámci vzdelávacích programov JA Aplikovaná ekonómia a JA Podnikanie v cestovnom ruchu.
      Do finále ďalšej súťaže Company of the Year Competition v Luzerne postúpila študentská firma Irdify z košického Gymnázia na Poštovej ulici. Tá na veľtrhu prezentovala univerzálny diaľkový ovládač určený pre mobilné zariadenia. Ako priblížil TASR Michal Pándy z firmy, univerzálnym diaľkovým ovládačom chceli riešiť problém väčšiny domácností a tým je príliš veľa ovládačov. "Problém sme vyriešili univerzálnym ultračerveným diaľkovým ovládačom, našli sme vhodnú aplikáciu. Týmto spôsobom ovládame zariadenia, ktoré majú infračervený prijímač, ako sú televízie, či DVD prehrávače," priblížil Pándy.
      K víťazstvu firme pomohla nápaditosť a originalita produktu, čo predznamenáva schopnosť uplatniť ho na trhu. "Ocenili sme aj súdržnosť tímu, ich energiu, ich zapálenosť pre vec, bola to schopnosť dobre prezentovať, schopnosť vyjadrovať sa v prezentácii plynule anglicky, dokázať presvedčiť, že výrobok skutočne stojí za to kúpiť si ho," zhodnotil pre TASR generálny riaditeľ Citi v Českej republike a na Slovensku Michal Nebeský. Citi, rovnako ako Junior Achievement (JA), pôsobí vo viac ako 100 krajinách sveta. "V mnohých sme dlhoročným partnerom JA v rámci podnikateľského vzdelávania. Som rád, že aj na Slovensku môžeme podporovať poslanie JA," povedal Nebeský.
      Aj tento rok sa na Výročnom zasadnutí Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) bude udeľovať prestížne ocenenie TOP študentský tím aplikovanej ekonómie. Pod záštitou predsedu SOPK Petra Mihóka bude 19. apríla v Bratislave ocenený študentský tím Manson z Gymnázia na Školskej ulici 2 v Dubnici nad Váhom za mimoriadnu tvorivosť, odvahu a podnikavosť. Pod vedením učiteľky Adriany Vančovej vymysleli dokovaciu stanicu pre mobilné telefóny, ktorá je vyrobená na 3D tlačiarni z recyklovateľného materiálu.
      V rámci programu JA Podnikanie v cestovnom ruchu porota hodnotila 24 študentských tímov, ktoré predstavili svoje podnikateľské nápady na zatraktívnenie regiónov Slovenska, kde žijú. Prvé miesto v kategórií Najzaujímavejšia prezentácia regiónu získal súťažný tím Po stopách Čertov zo Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb, P. Jilemnického v Trenčíne. Žiaci využili turistické lokality, v ktorých sa nachádza slovo čert, ako napríklad SKI Čertov, Čertova pec a Čertova skala. Tieto následne prezentovali širokej verejnosti v Trenčianskom kraji.
      V kategórii za najlepšiu spoluprácu tímu, spôsob komunikácie medzi sebou i navonok vyhral tím CK Gacoper, Základná škola J. A. Komenského z Revúcej. Cenu v kategórii Slovenskej agentúry cestovného ruchu (SACR) Najlepší regionálny produkt cestovného ruchu za najoriginálnejší nápad, jeho reálnosť a využiteľnosť v regióne, získal študentský tím Črepiny minulosti zo SOŠ obchodu a služieb, P. Jilemnického 24 v Trenčíne.
      Hodnotiaca porota zložená z 34 odborníkov z rôznych oblastí posudzovala v siedmich hlavných kategóriách 74 podnikateľských plánov. Zamerala sa aj na dosiahnuté finančné výsledky, využitie marketingových nástrojov, tímovú spoluprácu, či nadobudnuté podnikateľské zručnosti študentov. Z 50 študentských firiem programu JA Aplikovaná ekonómia budú dve reprezentovať Slovensko na medzinárodných súťažiach v Španielsku a vo Švajčiarsku. Záštitu nad podujatím v SR prevzal prezident Andrej Kiska.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.