Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Brusel chce obmedziť poplatky za platby kartou

Kategória: Spravodajstvo

Maximálna výška poplatkov by nemala prekročiť 0,2 % hodnoty transakcie pri debetných kartách a 0,3 % v prípade kreditných kariet.

Správa "BANKY: Brusel chce obmedziť poplatky za platby kartou," rozšírená o stanovisko Podnikateľskej aliancie Slovenska, MasterCard a ďalšie informácie

BRATISLAVA 24. júla (SITA) - Európska komisia (EK) v stredu navrhla obmedziť poplatky, ktoré si medzi sebou účtujú banky pri transakciách prostredníctvom kreditných a debetných kariet. Maximálna výška poplatkov by nemala prekročiť 0,2 % hodnoty transakcie pri debetných kartách a 0,3 % v prípade kreditných kariet. V súčasnosti sa môžu poplatky vyšplhať až na 1,5 %. Limity sa majú najskôr vzťahovať na cezhraničné platby a po uplynutí prechodného obdobia 22 mesiacov by im mali podliehať aj všetky vnútroštátne platby. Podľa odhadov EK by navrhované obmedzenia mali znížiť celkový objem poplatkov za transakcie debetnými kartami o 48 % na 2,5 mld. eur ročne a poplatky z platieb kreditnými kartami o 38 % na 3,5 mld. eur.

Európska komisia zvažovala možné spôsoby zníženia poplatkov od roku 2007, keď rozhodla, že poplatky za karty vydané v Európe porušujú pravidlá konkurenčného boja a v konečnom dôsledku zvyšujú náklady pre spotrebiteľov i obchodníkov. MasterCard aj Visa Europe pritom už svoje medzibankové poplatky za kreditné i debetné karty na 0,2 %, resp. 0,3 % hodnoty transakcie obmedzili v rámci protikartelovej dohody s európskymi protimonopolnými úradmi.

Podľa odhadov Podnikateľskej aliancie Slovenska možno po zavedení regulácie na Slovensku očakávať pokles počtu platobných kariet i bezhotovostných kartových transakcií. Objem výberov z bankomatov by v prípade regulácie rástol veľmi mierne a s postupom času by sa spomalil. Ako pokračoval výkonný riaditeľ aliancie Róber Kičina, neregulované prostredie by motivovalo spotrebiteľov viac platiť kartami a menej vyberať hotovosť z bankomatov. Zavedenie regulácie by malo podľa neho presne opačný efekt, čo by viedlo k tomu, že pozícia platobnej karty ako nástroja na výber hotovosti by sa posilnila a jej pozícia ako platobného nástroja by sa naopak oslabila.

Cena transakcie sa tvorí v konkurenčnom prostredí a podľa Kičinu existuje dostatočná konkurencia v oblasti platieb, aby zabezpečila optimálne ceny transakcií. "Žiadny tím bruselských úradníkov nikdy nevypočíta lepšie ceny za transakcie uskutočnené platobnou kartou, než ako ich určuje trh," povedal Kičina. Ak sa poplatky začnú umelo znižovať, môže to mať podľa Kičinu negatívny dopad na inovácie v oblasti kartových platieb a je možné, že sa zvýši cena iných bankových služieb, napríklad cena za vydanie platobnej karty. "Správnou cestou k lepším cenám za platby kartou je posilňovanie konkurencie, nie regulácia," skonštatoval Kičina.

Spoločnosť MasterCard podporuje Európsku komisiu v jej úsilí pri presadzovaní efektívnejších elektronických platieb, avšak limity medzibankových poplatkov k dosahovaniu cieľov neprispievajú. Podľa MasterCardu budú tieto návrhy spotrebiteľom a malým obchodníkom na škodu, navyše budú brániť konkurencii a inováciám. Firma v rámci tohto legislatívneho procesu chce s komisiou spolupracovať.

Pokiaľ zákazník použije pri nákupe kartu, obchodník musí z transakcie odviesť svojej banke poplatok a tato musí časť odviesť banke zákazníka, ktorý platil kartou. Ambíciou únie bolo tieto poplatky znížiť, prípadne možno aj zrušiť. "Nadmerná regulácia bude mať v konečnom dôsledku negatívne dopady na konkurencieschopnosť nielen slovenských podnikateľov," povedala ešte v júni generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová. Výkonný riaditeľ spoločnosti Finančná Hitparáda Maroš Ovčarik uviedol, že dôležité je nájsť rozumnú mieru aj pre banky, aby sa nestalo, že platby kartou sa pre nich stanú nezaujímavé.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.