Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Britský kontrolný úrad: Brexit vyšiel daňovníkov na viac ako 4,4 miliardy libier

Kategória: Spravodajstvo

Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie stál britských daňových poplatníkov viac ako 4,4 miliardy libier (4,6 miliardy eur).

Brusel 6. marca (TASR) -  Uviedla to v piatok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na údaje britského Národného kontrolného úradu (NAO).
      Podľa NAO, ktorého úlohou je kontrolovať verejné účty, jednotlivé ministerstvá vyčlenili túto sumu v období medzi referendom o brexite v júni 2016 a samotným dátumom odchodu z EÚ, 31. januárom tohto roku.
      Uvedená suma zahŕňa 1,9 miliardy libier na personálne náklady, 1,5 miliardy libier na implementáciu nových systémov a počítačovej infraštruktúry a 288 miliónov libier bolo použitých na zaplatenie externých konzultantov.
      Vlani v októbri, keď kulminovali rokovania s EÚ o brexite, na prípravách zameraných na odchod z Únie pracovalo približne 22.000 osôb. Aj na scenári možného odchodu z EÚ bez politickej dohody (tzv. tvrdý brexit).
      Spojené kráľovstvo sa stalo prvou členskou krajinou, ktorá opustila Úniu, po 47 rokoch spoločnej histórie s európskym integračným projektom. Do konca tohto roka platí prechodné obdobie, počas ktorého sa aj naďalej uplatňujú pravidlá euroklubu, a ktoré má poskytnúť obom stranám - Londýnu aj Bruselu, aby našli dohodu o budúcich vzťahoch a partnerstve. Podobne ako pri brexite, aj tu existuje možnosť, že k žiadnej politickej dohode nedôjde a pre EÚ sa Spojené kráľovstvo od 1. januára 2021 stane treťou krajinou a vzájomné obchodné vzťahy sa budú riešiť podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO).
      "V rámci príprav na odchod z EÚ vládne ministerstvá naplánovali veľa možných riešení, s meniacim sa časovým rozvrhom a faktorom neistoty," uviedol riaditeľ NAO Gareth Davies. Podľa jeho slov však celková výška výdavkov spojených s brexitom predstavuje iba "minimálny odhad" vzhľadom na obmedzenia týkajúce sa údajov zasielaných jednotlivými ministerstvami.
      Labouristická poslankyňa britského parlamentu Meg Hillierová, ktorá je šéfkou parlamentného výboru pre verejné účty, v tejto súvislosti obvinila konzervatívnu vládu Borisa Johnsona z toho, že daňových poplatníkov udržiava "v nevedomosti", lebo poskytnuté údaje ministerstiev sú obmedzené a okolo celkových výdavkov na brexit je veľa netransparentnosti.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.