Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Britskí výrobcovia plánujú najväčšie investície za 6 rokov

Kategória: Spravodajstvo

Kapitálové investície v nasledujúcom roku plánuje takmer štvrtina firiem, zaoberajúcich sa výrobou.

LONDÝN 2. septembra (SITA, Reuters) - Britskí výrobcovia v nasledujúcom roku plánujú najrýchlejší nárast kapitálových investícií od začiatku finančnej krízy. Vypláva to z v pondelok zverejnených výsledkov prieskumu britskej asociácie výrobcov EEF.

Podľa výskumu, 24 % firiem zaoberajúcich sa výrobou plánuje v nasledujúcom roku nakupovať stroje a vybavenie. To je zásadný skok v porovnaní s májom 2013, keď rovnaký úmysel deklarovalo len 7 % britských výrobcov. "Signály ekonomického ozdravovania boli tento rok zatiaľ pozitívne, naďalej pociťujeme potrebu lepšie vyváženého rastu z čistého obchodu a investícií. Firmy sú si istejšie svojimi rastovými vyhliadkami, potrebujeme však, aby sa to premietlo aj do záväzku investovať do nových kapacít a aby tieto investície smerovali do Veľkej Británie," povedal hlavný ekonóm EEF Lee Hopley.

Výsledok prieskumu investičných plánov britských výrobcov je najlepší od roku 2007 a druhý najlepší od chvíle, keď sa v polovici 90. rokov začal realizovať. Skokovému nárastu pomohli najmä malé a stredne veľké výrobné podniky, ktorým čiastočne pomohol jednoduchší prístup k úveru a väčší dopyt po ich výrobkoch. Podľa EEF pritom investície aj v roku 2013 a 2014 väčšou mierou než v minulosti prispejú k ekonomickému rastu krajiny.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.