Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Britská opozícia žiada nové pravidlá deklarovania zisku a daní

Kategória: Spravodajstvo

Politici chcú presadiť, aby firmy museli ohlasovať zisk samostatne za každú krajinu, v ktorej pôsobia.

LONDÝN 20. mája (SITA, Reuters) - Britská opozičná Labouristická strana žiada vládu, aby sa zasadila za presadenie nových medzinárodných pravidiel, ktoré by veľké spoločnosti donútili zverejňovať zisk a objem zaplatených daní v každej krajine, kde pôsobia.

Politici stavajú na rastúcej nespokojnosti verejnosti a medzinárodnej podpore, hoci podnikatelia proti takýmto pravidlám protestujú s tým, že by to vytvorilo nadmernú administratívnu záťaž. Povinnosť hlásiť zisk a odvedené dane z každej krajiny by však firmám zabránila presúvať zisky do daňových rajov, kde nemajú zamestnancov ani obrat, tvrdia labouristi s tým, že nadnárodné spoločnosti sa len boja, že sa strápnia, keď sa zistí, ako často platia minimálne alebo dokonca žiadne dane v krajinách, kde majú veľké objemy predaja, a ako deklarujú veľké zisky v daňových rajoch.

Vyhýbanie sa daňovej povinnosti zo strany veľkých firiem bude jednou z tém výročného summitu skupiny G8, ktorý sa uskutoční v júni v severnom Írsku, vyhlásil britský premiér David Cameron. Firmy vyzval k väčšej transparentnosti, navrhol však len dobrovoľné opatrenia. EÚ pritom už tento rok uvalila povinnosť deklarovať ziskovosť na báze jednotlivých krajín na banky v snahe zabezpečiť ich dostatočnú kapitalizáciu.

Daňové machinácie sa dostali do popredia verejnej mienky minulý rok, keď kritiku zo strany britských politikov, médií aj verejnosti zožal kaviarenský reťazec Starbucks. Agentúra Reuters vtedy odhalila, že spoločnosť uisťovala investorov o ziskovosti britského trhu, hoci daňovému úradu deklarovala prevádzkovú stratu. Tento rok zas komisia britských poslancov z "neetického konania" obvinila spoločnosť Google za to, že zisk britskej divízie presúva na svoju nezdaňovanú pobočku na Bermudských ostrovoch.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.