Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Brexit by mal výrazné dôsledky na ekonomiku Británie aj celej EÚ

Kategória: Spravodajstvo

Prípadný odchod Británie z Európskej únie (EÚ) by mal podľa mnohých expertov výrazné ekonomické dôsledky pre krajinu aj pre celú úniu.

Berlín/Londýn 23. júna (TASR) - Prípadný odchod Británie z Európskej únie (EÚ) by mal podľa mnohých expertov výrazné ekonomické dôsledky pre krajinu aj pre celú úniu. Informovala o tom agentúra DPA.
      Brexit by znamenal obmedzenie obchodu. Zahraničný obchod krajín EÚ s Britániou má veľký význam. Zavedenie ciel by zrejme znamenalo zníženie obchodu, čo by malo negatívne dôsledky na trhy práce a jednotlivé národné ekonomiky.
      Mnohé firmy zo štátov EÚ majú výrobné závody v Británii, kde vytvárajú veľký počet pracovných miest. Brexit by zrejme znamenal, že tieto firmy tam svoje investície obmedzia.
      Británia síce nie je členom eurozóny, ale väzby bánk s finančnými inštitútmi v ostatných krajinách EÚ sú veľmi úzke. Brexit by asi spôsobil prudké oslabenie libry a zrejme by klesol aj kurz eura a dolár by naopak posilnil, keďže vystúpenie Británie z EÚ by sa vnímalo ako oslabenie Európy. Nie sú tiež vylúčené turbulencie na globálnych finančných trhoch.
      Všetky tieto faktory by spôsobili obmedzenie investícií a chuti spotrebiteľov nakupovať, čo by spôsobilo ochladenie britskej ekonomiky. Aktuálne sa ťažko odhadujú presné vplyvy na hrubý domáci produkt (HDP).
      Brexit by tiež znamenal, že Británia by musela na novo rozvrhnúť mnohé oblasti vo svojom rozpočte a zvýšiť štátne financovania napríklad v oblasti dopravy alebo vysokých škôl a výskumu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.