Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Bratislavskí colníci odviedli do štátneho rozpočtu 2,5 miliardy eur

Kategória: Spravodajstvo

Príslušníci Finančnej správy (FS) SR z Colného úradu (CÚ) Bratislava v roku 2019 odviedli do štátneho rozpočtu viac ako polovicu celkových odvodov za colnú časť finančnej správy.

Bratislava 20. januára (TASR) -  Celkovo išlo o 2,5 miliardy eur, z čoho výber spotrebných daní predstavoval 1,7 miliardy eur, výber DPH bol na úrovni asi 790 miliónov eur a cla približne 5,9 milióna eur. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.
      "CÚ Bratislava je dlhé roky lídrom vo výbere cla a daní. Najvýznamnejším faktorom určujúcim toto postavenie je jeho geografická poloha. Sídli tu väčšina firiem s celoslovenskou pôsobnosťou a až 30 percent všetkých daňových subjektov, ktoré podliehajú agende spotrebných daní," pripomenula Adamčíková.
      Úrad má šesť pobočiek, z ktorých najviac za celé Slovensko odviedla do štátneho rozpočtu pobočka Prístav, kde vymeraný colný dlh predstavoval čiastku takmer 600 miliónov eur. Pobočka Letisko patrí medzi najzaťaženejšie, nakoľko tu príslušníci FS prepustia vyše 23 % všetkých dovozov. Pobočka na ulici J. Jonáša eviduje najviac vývozných colných vyhlásení a bratislavská pobočka Pošta je najvyťaženejšou v rámci piatich colných poštových pobočiek v SR. Ročne ňou prejde viac ako 1,3 milióna zásielok.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.