Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Boju proti daňovým únikom by mal pomôcť superzaisťovací príkaz

Kategória: Spravodajstvo

Dôležitým novým nástrojom v boji proti daňovým únikom by mal byť tzv. superzaisťovací príkaz.

Bratislava 6. júna (TASR) - Dôležitým novým nástrojom v boji proti daňovým únikom by mal byť tzv. superzaisťovací príkaz. Pripravuje ho finančná správa, v praxi by mal fungovať od budúceho roka.
      "Inšpirovali sme sa pri tom Českou republikou, ktorá má takýto nástroj v legislatíve už dlhšie. Môžete prostredníctvom neho siahnuť buď na peniaze na účtoch, alebo na majetok subjektu už pri podozrení z daňovej trestnej činnosti. Nemusíte čakať na výsledky kontrol a dôkaz o daňovom podvode," priblížil pre TASR prezident finančnej správy František Imrecze.
      Takýmto spôsobom sa podľa neho umožní stiahnuť z obehu peniaze, ktoré sú využívané napríklad na podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH). "Funguje to tak, že tie isté peniaze sa v bankách opakovane vkladajú a vyberajú, s tou istou masou peňazí tak deklarujete oveľa väčší objem transakcií, ako v skutočnosti nastal," vysvetlil. Superzaisťovací príkaz je súčasťou programového vyhlásenia vlády, momentálne sa pracuje na príslušnej legislatíve. "Ideálne by bolo, keby legislatíva bola pripravená tak, aby sme s tým mohli začať od 1. januára 2017," doplnil Imrecze.
      Daniari chcú tiež pokračovať vo väčšej kontrole registračných pokladníc. Prechádzajú pritom od kontroly bločkov k systémovejšej kontrole softvéru a legality pokladníc. "Našim cieľom je, aby sme mali absolútnu kontrolu nad platením v spotrebe a tým nad hotovostnými tokmi," zdôraznil Imrecze. Už momentálne má finančná správa kontrolu nad systémom virtuálnej pokladnice. Cieľom je systém, ktorý zelektronizuje všetky používané pokladnice.
      Ďalšou dôležitou oblasťou je podľa Imreczeho zlepšená kontrola daňových kontrolórov. "Zaregistrovali sme veľké diskusie o kauzách z posledného obdobia o tom, či kontrolóri pochybili, nepochybili, akým spôsobom finančná správa konala. Chceme zelektronizovať oblasť miestnych zisťovaní, aby sme mali zaznamenané, čo kontrolná dvojica na miestnom zisťovaní robí, čo videla, nevidela, akým spôsobom to zaznamenala do záverov," priblížil s tým, že pilotnú fázu tohto projektu má už finančná správa za sebou.
      Imrecze tiež avizuje vytvorenie jednotného analytického centra, ktoré bude fungovať medzi Národnou kriminálnou agentúrou a finančnou správou. Cieľom je čo najrýchlejšia výmena informácií, a teda zrýchlenie vyšetrovania daňových podvodov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.