Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Berlín upozorňuje, že pravidlá EÚ platia pre všetkých

Kategória: Spravodajstvo

Záväzok znižovať rozpočtové deficity a verejné dlhy platí rovnako pre malé aj veľké štáty, uviedol hovorca ministerstva financií v Berlíne Martin Kotthaus

BERLÍN 17. apríla (SITA, Reuters) - Členské štáty Európskej únie sa dohodli na spoločných rozpočtových cieľoch, ktoré platia pre všetkých. Uviedol to v stredu hovorca nemeckého ministerstva financií Martin Kotthaus v odpovedi na otázku o ťažkostiach, ktorým čelí Francúzsko pri znižovaní rozpočtového deficitu. "Je správne, že všetky členské štáty sa zaviazali uskutočniť potrebné reformy a štrukturálne zmeny, a to platí rovnako pre veľké aj malé členské štáty," povedal na tlačovej konferencii .

Paríž sa pôvodne na základe dohody s Európskou komisiou (EK) zaviazal znížiť svoj rozpočtový schodok v roku 2013 na úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Francúzska vláda vo februári uviedla, že rozpočtový cieľ nesplní a verejné financie druhej najväčšej ekonomiky eurozóny skončia v tomto roku pravdepodobne v deficite 3,7 % HDP. V stredu vládny kabinet zverejnil aktualizovanú prognózu, podľa ktorej rozpočtový schodok do roku 2017, kedy vyprší mandát súčasného prezidenta Francoisa Hollanda, klesne na 0,7 % HDP. Hollande predtým tvrdil, že na konci jeho funkčného obdobia bude druhá najväčšia ekonomika hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.