Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Beblavý navrhne zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa

Kategória: Spravodajstvo

Ide o príspevok, ktorým štát prepláca rodičom detí do troch rokov náklady na starostlivosť o dieťa, ak ho majú v jasliach, súkromnej škôlke či u iného poskytovateľa, ktorému treba za služby zaplatiť

BRATISLAVA 21. októbra (SITA) - Zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa z terajších 230 eur mesačne na 266 eur mesačne navrhne v utorok v pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý. Zároveň navrhne zjednodušiť jeho poskytovanie.

"Ide o príspevok, ktorým štát prepláca rodičom detí do troch rokov náklady na starostlivosť o dieťa, ak ho majú v jasliach, súkromnej škôlke či u iného poskytovateľa, ktorému treba za služby zaplatiť. Je preplácaný z Európskeho sociálneho fondu. Súčasná suma 230 eur bola zavedená od 1. januára 2011. Spotrebiteľské ceny v oblasti vzdelávanie vzrástli od decembra 2010 do augusta 2013 spolu o 15,7 percenta, čo by zodpovedalo zvýšeniu na približne 266 eur," vysvetlil Beblavý.

Poslanec za SDKÚ-DS rovnako navrhuje zjednodušiť dokladovanie príspevku na starostlivosť o dieťa v tom zmysle, že ak oprávnená osoba v súvislosti s jeho poberaním splnomocní ustanovených poskytovateľov starostlivosti o dieťa, nebude už potrebné preukazovanie najrôznejších dokumentov ako ústrižkov uhradených poštových poukážok, výpisov z účtov oprávnených osôb, respektíve príjmových pokladničných dokladov. "Väčšia časť administratívnych úkonov sa prenesie na poskytovateľa starostlivosti o dieťa, ktorý bude ako splnomocnenec príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny dokladovať len dva typy dokumentov - príjmový pokladničný doklad alebo výpis z účtu poskytovateľa. Ambíciou zmeny je dosiahnuť čo možno najvyšší komfort rodičov, ktorí by mohli byť odbremenení od súčasnej administratívnej záťaže," konštatoval Beblavý.

Z rokovaní s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny podľa jeho slov vyplýva, že obe zmeny sú akceptovateľné, ministerstvo však váha, pretože plánuje približne od 1. januára 2015 príspevok tiež zvýšiť a v rámci nového programového obdobia aj výraznejšie zjednodušiť. "Nevidím však dôvod, aby rodičia museli čakať rok na zlepšenie, ak je možné to urobiť aj dnes. Aj minister Richter sa v prvom čítaní vyjadril, že je ochotný o zlepšeniach uvažovať už teraz, ak bude návrh dopracovaný a pripravený," uzavrel Beblavý.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.