Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Beblavý chce zachovať rodičovský príspevok pre pracujúcich

Kategória: Spravodajstvo

Poslanec M. Beblavý začal hromadnú pripomienku, návrh zrušenia rodičovského príspevku pre pracujúce ženy považuje za sociálny hyenizmus.

BRATISLAVA 3. júla (SITA) - Poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) začal hromadnú pripomienku proti návrhu ministerstva práce, ktorý by okrem iného zaviedol zrušenie vyplácania rodičovského príspevku pracujúcim ženám. Návrh by podľa neho umelo udržiaval matky v situácii, keď by boli tri roky bez pracovnej praxe.

Podľa Beblavého, pre rodiča, ktorý pracuje na pravidelný úväzok, je rodičovský príspevok potrebný na pokrytie nákladov na starostlivosť o dieťa, keďže bezplatná alebo nízkonákladová starostlivosť o deti do troch rokov neexistuje. "Uvedený návrh zároveň nepredstavuje žiadnu úsporu pre štátny rozpočet, keďže za nepracujúcich rodičov malých detí štát platí napríklad do Sociálnej poisťovne na ich budúce dôchodky a nemá príjem z odvodov a daní," uviedol Beblavý.

Ako Beblavý ďalej uviedol, pre rodiča, ktorý si privyrába, ide o prilepšenie a zároveň udržiavanie pracovných návykov, ktoré je aj z hľadiska európskej politiky zamestnanosti dôležité pre jeho neskoršie uplatnenie na trhu práce. Podľa Beblavého by novela zákona udržiavala matky v situácii, keď by počas rodičovskej dovolenky nemali žiadne pracovné skúsenosti, čo podľa neho diskriminuje a ničí ľudský kapitál.

Od začiatku budúceho roka by úrady práce a sociálnych vecí už nemali vyplácať rodičovský príspevok pracujúcim ženám. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorý predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania. "Rodičovský príspevok sa navrhuje poskytovať len rodičom, ktorí sa rozhodnú pre osobnú starostlivosť o dieťa a z toho dôvodu nebudú vykonávať žiadnu zárobkovú činnosť," uvádza rezort. Tým sa má podľa ministerstva poskytovanie rodičovského príspevku priblížiť legislatíve väčšiny členských štátov Európskej únie, v ktorých sa dávky obdobné rodičovskému príspevku poskytujú rodičom, ktorí z dôvodu osobnej starostlivosti o dieťa nepracujú.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.