Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Banky naďalej pri úveroch lákajú na nízke úroky aj iné benefity

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Objem úverov na bývanie ku koncu augusta tohto roka vzrástol medziročne o 2,7 miliardy eur na 32,1 miliardy eur.

Bratislava 6. októbra (TASR) -  Banky naďalej lákajú klientov na výhodné úročenie, ale aj iné benefity.
      Aj napriek prísnejším opatreniam zo strany regulátora a súčasnej pandemickej situácii sú úrokové sadzby na historických minimách a pohybujú sa už od 0,39 %. Najvyšší podiel vo výške 26,25 % na objeme poskytnutých úveroch dosiahla ku koncu augusta Slovenská sporiteľňa, nasleduje VÚB banka s podielom 22,32 %, Tatra banka s podielom 13,91 % a ČSOB banka s podielom 12,32 %. Na úveroch stavebného sporenia najvyšší podiel vo výške 82,41 % dosiahla Prvá stavebná sporiteľňa. "Finančné domy chcú pritiahnuť klienta zvýhodnenými úrokovými sadzbami a zaujať ho rôznymi benefitmi až do konca kalendárneho roku," priblížila úverová analytička Swiss Life Select Zuzana Šimonová.
      Konečná úroková sadzba je ovplyvnená typom úveru a rozhodujúca je aj výška LTV, teda pomeru medzi veľkosťou sumy poskytovaného úveru a hodnotou zakladanej nehnuteľnosti. Úrok závisí aj od ďalších služieb, ktoré si klient v danej banke zvolí, ako je bežný účet a jeho aktívne využívanie, poistenie úveru, poistenie nehnuteľnosti či sporenie. "Keďže konkurencia je veľká, banky sa snažia získať klientov, a preto v rámci svojich kampaní minimálne do konca kalendárneho roka ponúkajú k úverom rôzne benefity, ktorými ich chcú zaujať," tvrdí Šimonová.
      V súčasnosti je pre klientov najsilnejšou motiváciou úspora. V prípade predčasného splatenia skôr poskytnutého úveru niektoré banky preplatia poplatok za predčasné splatenie vo výške jedného percenta. "Úspora finančných prostriedkov je pre klienta ako magnet a nech je v akejkoľvek podobe, či úspore na poplatku za poskytnutie úveru alebo v podobe preplatenia poplatku za znalecký posudok. Tiež je pre klienta motiváciou aj jednoduchší spôsob dokladovania či už príjmov alebo účelu úveru, čo šetrí jeho čas," dodala Šimonová.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.