Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Banky na Slovensku zaznamenali v apríli rast vkladov aj úverov

Kategória: Spravodajstvo

Banky na Slovensku v apríli tohto roka zaznamenali rast vkladov.

Bratislava 31. mája (TASR) -  Zvýšili sa v prípade firiem, ale aj domácností. Vyplýva to z aktuálneho komentára analytikov Národnej banky Slovenska (NBS).
      Vklady súkromného sektora v štvrtom mesiaci medzimesačne vzrástli o 0,7 %, medziročné tempo zostalo na úrovni 7,4 %. Zatiaľ čo v prípade firmy po dynamickom raste v predchádzajúcom mesiaci sa tempo rastu vkladov zvoľnilo, v prípade domácnosti sa, naopak, zrýchlilo. "V rámci jednotlivých odvetví sa darilo najmä obchodu, ktorému druhý mesiac za sebou výraznejšie vzrástli vklady, a zdá sa, že súkromná spotreba pokračuje v relatívne rýchlom raste aj v druhom štvrťroku," priblížili analytici NBS.
      Priaznivo sa vyvíjali aj vklady v priemysle. "Tržby v ekonomike by sa tak mohli pohybovať na vysokej úrovni aj v apríli. Domácnosti mierne zrýchlili rast vkladov, čo bolo spôsobené rastom príjmov," doplnili analytici NBS.
      V apríli tohto roka banky zaznamenali aj rast úverov. V prípade súkromného sektora vzrástli medzimesačne o 1,2 %, medziročná dynamika zrýchlila o 0,3 percentuálneho bodu (p.b.) na 10,2 %. "Rast úverov súkromnému sektoru pokračoval v apríli v miernom zrýchľovaní. Bolo to najmä v dôsledku výraznejšieho úverovania nefinančných spoločností," skonštatovali analytici NBS s tým, že pre zvyšovanie investičného dopytu vzniká aj vyššia potreba externého financovania. 
      "Nízke úročenie naďalej podporuje firmy využívať bankové úvery pri svojej expanzii. Úvery prúdia do takmer všetkých sektorov ekonomiky, čo naznačuje pokračovanie silného investičného dopytu aj v druhom štvrťroku. Taktiež firmy viac využívajú úvery pri prefinancovaní prevádzky a zásob," vysvetlili analytici NBS.
      Úvery domácnostiam si zachovali aj v apríli medzimesačný 0,8-% rast. "Nepatrné spomaľovanie úverov na nehnuteľnosti nahradil vyšší záujem o úvery na spotrebu. Dopyt po úveroch na nehnuteľnosti je naďalej vysoký, čo dokumentuje vysoký objem poskytnutých úverov, ktorý sa zatiaľ pravdepodobne neprejavil plným efektom v bilanciách bánk," konštatujú analytici NBS. Druhým faktorom podľa nich môže byť pomalšia výstavba rezidenčných nehnuteľností a zvyšujúce sa pnutia na trhu práce. "Sentiment domácností je naďalej na vysokej úrovni a predstavuje tak pozitívne signály pre rast úverov aj v ďalšom období," očakávajú analytici.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.