Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Až 72 % Slovákov využíva na sporenie staré a nevýhodné produkty

Kategória: Spravodajstvo

Využívanie nevýhodných sporiacich produktov, predčasný výber úspor či nevhodne zvolené investičné produkty.

Bratislava 14. januára (TASR) –  Takéto chyby robia najčastejšie Slováci, keď sa rozhodnú odkladať si finančné prostriedky bokom. Ukázal to prieskum finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti FinGo.sk.
      V prieskume makléri zhodnotili, aké najčastejšie chyby robia klienti v oblasti investovania a sporenia. "Až 72 % klientov na sporenie využíva staré a nevýhodné sporiace produkty s nízkym úročením. Šesť z 10 klientov nedodržiava investičný horizont a viac ako polovica ľudí má na investičné ciele zvolené nevhodné produkty," priblížil riaditeľ pre investície a zlato vo FinGO.sk František Burda.
      Zlou správou je aj to, že až 56 % klientov si nevie správne sporiť ani na dôchodok. "Klienti nemajú založený druhý dôchodkový pilier alebo si v ňom sporia v nesprávnych fondoch. A to by sa dalo označiť za jeden z najväčších finančných prešľapov, ktorého následky si však uvedomia až o 25 či 35 rokov, keď budú odchádzať do dôchodku," konštatuje Burda.
      Bežné sporiace produkty, ako boli vkladné knižky, neskôr sporiace účty alebo termínované vklady v súčasnosti podľa FinGo.sk ponúkajú slabé alebo takmer žiadne zhodnotenie, a tak na nich viac ľudia strácajú ako zarábajú.
      Ľudom sa nevypláca ani nedodržanie investičného horizontu, keď vyberajú peniaze zo sporiacich produktov predčasne. Takto koná až 60 % Slovákov. "Ľudí často vyplaší zopár negatívnych správ, a tak húfne rušia investície alebo vyberajú len malé zisky. Čas však zohráva v investovaní podstatnú rolu a čím dlhšie nechajú peniaze zarábať, tým lepší výnos môžu dosiahnuť," vysvetľuje Burda. Akcie, akciové fondy, indexové fondy a investičné zlato patria do dlhodobého investovania, čiže na týchto sporiacich produktoch si podľa Burdu treba sporiť päť a viac rokov.
      Prieskum tiež ukázal, že 56 % ľudí nevie správne sporiť na dôchodok. Nemá druhý pilier alebo si v ňom sporia klienti v nesprávnych fondoch. "Väčšina ľudí si v druhom pilieri sporí v garantovaných fondoch, ktoré ich peniaze zhodnocujú veľmi konzervatívne. Niektoré nezarábajú vôbec a ich zhodnotenie v súčasnosti neprekoná ani infláciu. Sú určené skôr pre staršiu generáciu, ktorá dovŕši dôchodkový vek v horizonte kratšom ako 15 rokov," vysvetľuje Burda s tým, že negarantované fondy ponúkajú podstatne vyšší výnos, vhodné sú pre toho, kto si na dôchodok bude sporiť dlhšie ako 15 rokov. Na zmenu fondu v druhom pilieri pritom stačí jednoduchý formulár, ktorý je možné stiahnuť si napríklad z internetovej stránky dôchodkovej správcovskej spoločnosti.
      Nevhodné produkty a nerozlišovanie medzi krátkodobými a dlhodobými investíciami sa týka 55 % Slovákov. Úspory nerozdeľuje do viacerých produktov alebo investuje len do jedného produktu až 38 % Slovákov. "Investičné portfólio klienta by malo byť širšie a rozdelené na produkty s kratším sporením, na ktoré môžu siahnuť v prípade nepredvídaných udalostí a produkty s dlhším sporiacim horizontom, kde nechajú peniaze zarábať," dodáva Burda.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.