Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Audítori nesúhlasia so zvyšovaním hranice pre povinný audit

Kategória: Spravodajstvo

Možné zvýšenie hranice pre povinný audit je v súčasnosti podľa ministra financií Petra Kažimíra jednou z otvorených otázok, o ktorej chce rezort rokovať so zástupcami zamestnávateľov a ministerstva hospodárstva.

BRATISLAVA 25. júna (SITA) - Slovenská komora audítorov (SKAU) zásadne nesúhlasí s návrhom na zvýšenie limitov pre výkon auditu. Prezident komory Ondrej Baláž upozorňuje na riziká, ktoré by prípadná legislatívna zmena priniesla do transparentnosti podnikania na Slovensku. "Audit firiem je kľúčom k poriadku pri výbere daní. Ak sa zvýši hranica obratu, od ktorej je audit pre firmy povinný, počet takto kontrolovaných firiem klesne, čo vytvorí prostredie na obchádzanie daňovej povinnosti. Toto si Slovensko nemôže dovoliť," upozorňuje Baláž.

Možné zvýšenie hranice pre povinný audit je v súčasnosti podľa ministra financií Petra Kažimíra jednou z otvorených otázok, o ktorej chce rezort rokovať so zástupcami zamestnávateľov a ministerstva hospodárstva. "Je to aj zásadná pripomienka ministerstva hospodárstva, o ktorej budeme spolu s ministrom hospodárstva Malatinským rokovať a ja pevne verím, že do rokovania vlády sa nám podarí prijať konsenzuálne riešenie," vyhlásil po pondelkovom rokovaní tripartity minister financií. Balík desiatich zákonov, ktoré majú podnikateľom znížiť administratívnu záťaž a mali by pomôcť v boji proti daňovým podvodom, by malo ministerstvo financií predložiť na rokovanie vlády ešte v júli, teda pred letnými prázdninami kabinetu.

Prezident SKAU Ondrej Baláž víta snahu ministra financií Petra Kažimíra nájsť prijateľné riešenie. "V súčasnosti sú povinné mať audit len 3 percentá firiem pôsobiacich na Slovensku. Ak sa schváli hranica obratu nad 8,8 milióna eur, klesne počet preverených podnikov o dve tretiny," upozorňuje člen Prezídia komory zodpovedný za zahraničné vzťahy Ľuboš Vančo. Dodáva pritom, že niektoré krajiny ako napríklad Francúzsko, auditujú všetky akciové spoločnosti bez ohľadu na veľkostné kritériá spoločnosti. "Celá Európa dnes diskutuje o zvýšení efektivity výberu daní. Väčší prehľad o skutočnej kondícií podnikov by určite pomohol vytesniť prípadných špekulantov," uzavrel Vančo.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.