Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Audítori nesúhlasia so zvýšením hraníc pre povinný audit

Kategória: Spravodajstvo

Slovenská komora audítorov oceňuje zavádzanie nových mechanizmov pre zlepšenie výberu daní, avšak zvýšenie hraníc pre povinný audit by podľa komory malo výber dani zhoršiť.

BRATISLAVA 20. augusta (SITA) - Slovenská komora audítorov (SKAU) nesúhlasí so zvýšením hraníc pre povinný audit firiem, ktoré minulý týždeň odsúhlasila vláda. "Zvýšenie hraníc pre povinný audit je v rozpore so záujmom zlepšenia disciplíny pri výbere daní," uviedol pre agentúru SITA prezident SKAU Ondrej Baláž.

Komora audítorov pritom podľa Baláža nespochybňuje potrebu zavádzania ďalších kontrolných mechanizmov do daňovej správy, ktoré by mali zamedziť daňovým únikom. Komora pripomína napríklad zavedenie elektronického odovzdávania kontrolného výkazu dane z pridanej hodnoty. Audit však podľa Baláža zabezpečuje dobrú úroveň účtovníctva a zvýšenie hraníc pre povinný audit by zredukovalo počet firiem, ktorým zákon ukladá povinnosť nechať si overiť účtovnú závierku audítorom. "Bez dobrého účtovníctva je iluzórne očakávať dobrý výber daní," dodal Baláž.

Komora takisto nesúhlasí s tvrdením, že dôvodom novely zákona o účtovníctve je obmedzenie administratívnej náročnosti. "Nové pripravované kontrolné mechanizmy budú napriek všetkej snahe určite administratívne náročnejšie," uviedol Baláž.

Novelu zákona o účtovníctve schválila vláda minulý týždeň v stredu. Navrhnuté opatrenia by mohli zvýšiť hranice pre povinný audit pri majetku spoločnosti zo súčasného 1 mil. eur na 1,5 mil. eur a zvýšenie čistého obratu zo súčasných 2 mil. eur na 3 mil. eur. Počet zamestnancov zostal bezo zmeny na úrovni 30 zamestnancov. Podnikateľskému subjektu podľa súčasného znenia zákona o účtovníctve vzniká povinnosť mať účtovnú závierku overenú audítorom, ak splní dve z týchto troch podmienok.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.