Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Atény predstavili zákon, ktorý má obnoviť dôveru veriteľov

Kategória: Spravodajstvo

Návrh je krokom k realizácii nepopulárnych reforiem, vrátane prepúšťania vo verejnom sektore.

ATÉNY 10. júla (SITA, Reuters) - Grécka vláda v utorok večer predstavila návrh zákona, ktorý by mal krajine pomôcť splniť podmienky medzinárodných veriteľov na uvoľnenie ďalšej splátky finančnej pomoci. "Naším cieľom je, aby sa o návrhu v parlamente hlasovalo do 19. júla. Predpokladáme jeho schválenie, keďže máme potrebnú väčšinu," povedal agentúre Reuters jeden z predstaviteľov gréckeho ministerstva financií.

Medzi opatreniami, ktoré návrh obsahuje, je aj znižovanie počtov zamestnancov školských stráží, mestských policajných zborov a ďalších štátnych úradníkov, kvôli ktorému zamestnanci štátu tento týždeň vyšli do ulíc. Zákon tiež potenciálne zavádza daň z luxusu, ktorá by sa vyberala za domy s bazénmi a od majiteľov superluxusných áut, a ktorá by mala štátu priniesť 100 mil. eur ročne.

Atény si v pondelok zabezpečili pokračovanie medzinárodnej finančnej pomoci, veritelia krajiny jej ďalšie vyplácanie však podmienili realizáciou nepopulárnych reforiem, vrátane prepúšťania vo verejnom sektore a modernizácie daňových prepisov. Schválenie navrhovaného zákona by pre veriteľov mohlo byť dôkazom toho, že to Grécko s reformami myslí vážne.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.