Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Aplikácia eDane je prístupná pre ostatné operačné systémy

Kategória: Spravodajstvo

Nová aplikácia finančnej správy eDane Java pre rok 2014 je prístupná nielen pre používateľov operačného systému Windows, ale aj pre Linux či MAC.

BRATISLAVA 26. februára (SITA) - Nová verzia aplikácie eDane pre rok 2014, v ktorej je možné nájsť a vyplniť daňové tlačivá, už nie je prístupná len pre operačný systém Windows, ale aj pre Linux či MAC. Aplikácia eDane Java je zároveň kompatibilná s novým portálom finančnej správy, čo umožňuje operatívnu aktualizáciu daňových a colných formulárov. Na svojej webovej stránke o tom informovala finančná správa.

Ako ďalej uviedla finančná správa, znamená to, že na oboch miestach, teda na portáli finančnej správy aj v aplikácii eDane Java, nájdu občania aj podnikatelia rovnaké daňové tlačivá. "V tejto aplikácii je možné nájsť a vyplniť napríklad tlačivo na daň z príjmu fyzických osôb typ A aj typ B. Formuláre si občania aj podnikatelia môžu po vyplnení odkontrolovať a podať na finančnú správu, prípadne vytlačiť," skonštatovali daniari. Platitelia dane z pridanej hodnoty (DPH) si však túto povinnosť musia splniť výlučne elektronicky. Všetci ostatní však môžu využiť aj doterajšie formy pre podanie priznaní, teda vytlačiť a poslať poštou alebo priniesť osobne na daňový úrad. 

Verzia aplikácie eDane Windows bude podľa finančnej správy fungovať aj naďalej, bude sa však špecializovať na podávanie nadrozmerných formulárov. Daniari ju tak odporúčajú používať predovšetkým na dokumenty ako kontrolný výkaz DPH, ktorý obsahuje viac ako 100 tis. riadkov, daň z motorových vozidiel, pokiaľ má podnikateľ rozsiahly vozový park, prípadne na hlásenie o vyúčtovaní dane a o úhrne príjmov zo závislej činnosti.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.