Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Aktivity českých podnikateľov v SR a slovenských v ČR rastú

Kategória: Spravodajstvo

Aktivity českých podnikateľov na Slovensku a slovenských podnikateľov v Česku v ostatných troch rokoch rastú.

Praha 28. júla (TASR) - Aktivity českých podnikateľov na Slovensku a slovenských podnikateľov v Česku v ostatných troch rokoch rastú. Dôvodom je popri historickej previazanosti expanzia podnikania. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník E15 s odvolaním sa na údaje poradenskej spoločnosti Bisnode.
      "Cezhraničnú ekonomickú aktivitu ovplyvňuje nielen atraktivita hospodárskeho prostredia či obchodný potenciál rastu, ale aj historická previazanosť biznisu aj strategický zámer otvárať podnikanie smerom na východ, respektíve na západ. Tieto faktory zohrali kľúčovú úlohu pri náraste českého kapitálu na Slovensku a slovenského kapitálu v Česku," uviedol analytik Bisnode Michal Řičař.
      Počet slovenských firiem, ktoré majú českého vlastníka, sa v rokoch 2013 až 2015 zvýšil takmer o tretinu, zo 7669 na 10.163 subjektov. O niečo pomalšie pribúdali české spoločnosti so slovenskými majiteľmi. Ich počet v období od 2013 do 2015 vzrástol o necelú štvrtinu, z 8283 na 10.260.
      Českí podnikatelia do základného kapitálu slovenských firiem v sledovanom období investovali vyše 28,5 miliardy korún (1,05 miliardy eur), čo za tri roky predstavuje nárast o 112 %. Objem slovenského kapitálu v českých firmách sa zvýšil o 3,9 miliardy Kč, teda o 11,6 %. Medzi zahraničnými investormi z pohľadu investovaného kapitálu do českých firiem sa Slováci posunuli z 9. priečky v roku 2013 na 7. priečku v roku 2015, doplnil Řičař.
      (1 EUR = 27,029 CZK)

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.