Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ako vypĺňať mesačný výkaz poistného a príspevkov za apríl, ak mám odpustené odvody

Kategória: Spravodajstvo

Ako zistím, že čestné vyhlásenie na odpustenia odvodov za apríl 2020 prešlo do Sociálnej poisťovne správne?

Bratislava 7. mája (TASR) - Zamestnávateľ alebo samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), ktorí v týchto dňoch elektronicky zasielajú do Sociálnej poisťovne Čestné vyhlásenie na odpustenie odvodov za mesiac apríl 2020, dostanú okamžitú informáciu o úspešnom odoslaní vyplneného formuláru oznámením "Formulár bol úspešne odoslaný". Znamená to potvrdenie prijatia a spracovania formuláru. Zamestnávatelia ani živnostníci teda nemusia telefonovať ani inak kontaktovať pobočku Sociálnej poisťovne, aby si prijatie svojej žiadosti o odpustenie odvodov za apríl overovali.
      Ak niektoré z identifikačných údajov vo formulári nevyplnili správne, bude ich kontaktovať miestne príslušná pobočka Sociálnej poisťovne so žiadosťou o nápravu a odoslanie správne vyplneného formuláru. O jeho úspešnom spracovaní bude Sociálna poisťovňa žiadateľov navyše informovať aj mailovou formou (nie však okamžite), preto je dôležité dbať na správne vyplnenie mailovej adresy. Rovnakým spôsobom budú o úspešnom spracovaní formuláru informovaní aj odvádzatelia, ktorí zašlú formulár poštou, alebo ho odovzdajú v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne a uvedú pritom svoju mailovú adresu.

      Povinnosť vykazovať poistné sa ani pri odpustení odvodov za apríl nemení
      Sociálna poisťovňa upozorňuje, že zamestnávatelia sú aj v prípade odpustenia odvodov za časť zamestnávateľa za mesiac apríl 2020 povinní poistné na sociálne poistenie vykázať a predložiť mesačný výkaz poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie. Sú povinní tak urobiť v zákonom stanovených termínoch, v rovnakej štruktúre a forme. Povinnosť vykazovať poistné na sociálne poistenie za mesiac apríl 2020 sa teda nemení. Zachovaný zostáva aj spôsob vykazovania, tzn. zamestnávateľ vykazuje poistné za zamestnávateľa aj za zamestnanca a napriek tomu, že má odpustené odvody za časť zamestnávateľa, nevykazuje z tohto dôvodu nulové poistné.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.