Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ak dlhujete Sociálnej poisťovni, môžete požiadať o splátkový kalendár

Kategória: Spravodajstvo

V prípade, ak poistencovi vznikol alebo narástol voči Sociálnej poisťovni dlh na poistnom, ktorý nie je  schopný jednorazovo uhradiť, môže požiadať o splátkový kalendár.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Od 1. januára 2018 sa predĺžilo obdobie splátkového kalendára pri splácaní dlhu Sociálnej poisťovni z 18 mesiacov na 24 mesiacov. Novinkou v tomto roku je aj to, že Sociálna poisťovňa umožní splácať dlh postupne podľa dohodnutého splátkového kalendára aj tým dlžníkom, ktorí už nie sú aktívnymi odvádzateľmi poistného napríklad v prípade, že zamestnávateľ už nie je evidovaný v registri zamestnávateľov Sociálnej poisťovne, pretože nezamestnáva ani jedného zamestnanca, alebo ak SZČO zaniklo povinné poistenie.
      "O splátkový kalendár treba žiadať príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne, v ktorej dlh na poistnom vznikol. Žiadosť je potrebné podať písomne, listom. Fyzická osoba ju podáva v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho bydliska, právnická osoba-zamestnávateľ v mieste útvaru, ktorý vedie evidenciu miezd alebo v mieste svojho sídla. V žiadosti je potrebné uviesť identifikačné údaje fyzickej alebo právnickej osoby a dôvod, prečo dlh nie je možné vyrovnať jednorazovo," radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.
      Sociálna poisťovňa vo zverejnenom zozname dlžníkov aktuálne eviduje vyše 135.000 dlžníkov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.