Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Aj z odmien na konci roka sa uhrádzajú riadne odvody

Kategória: Spravodajstvo

Z odmien vyplácaných zamestnávateľom pracovníkom, ktoré sú predmetom dane, odvádza zamestnávateľ riadne poistné.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Z odmien vyplácaných zamestnávateľom pracovníkom, ktoré sú predmetom dane, odvádza zamestnávateľ riadne poistné. Ak zamestnávateľ zamestnancovi s pravidelným príjmom zúčtuje na konci roka príjem (odmenu + mzdu) a zamestnanec nemá prerušené poistenie, zamestnávateľ ho vykazuje na tlačive Mesačný výkaz poistného a príspevkov za príslušný kalendárny mesiac. 
      Aj v prípade, že odmenu dostane zamestnanec, ktorý má v konkrétnom mesiaci vylúčenie povinnosti platiť poistné napríklad z dôvodu poberania materského alebo trvania dočasnej práceneschopnosti, ho zamestnávateľ vykáže na tlačive Mesačný výkaz poistného a príspevkov za príslušný kalendárny mesiac a odvedie poistné len na úrazové poistenie.
      Zamestnávatelia často v spomínaných prípadoch chybne vykazujú poistné za zamestnanca s pravidelným príjmom na tlačive Výkaz  poistného a príspevkov a koncoročnú odmenu rozpočítajú na celý rok. Takýto postup je však správny len v prípadoch, ak došlo k prerušeniu  poistenia zamestnanca, napríklad vtedy, ak odmenu zamestnávateľ vyplatí zamestnancovi, ktorý čerpá rodičovskú dovolenku, a ktorý má z tohto dôvodu prerušené poistenie.
      Keďže prerušenie povinného poistenia sa považuje za zánik poistenia, odmena sa považuje za príjem po skončení poistenia, a preto ju zamestnávateľ vykazuje na tlačive Výkaz poistného a príspevkov a poistné rozpočíta na obdobie trvania poistenia pred prerušením.
      TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.