Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Aj pri dávke v nezamestnanosti zo zahraničného zárobku platí obmedzenie

Kategória: Spravodajstvo

Tí zamestnanci, ktorí pracujú na území členských štátov EÚ, EHP a Švajčiarska o dávku v nezamestnanosti žiadajú v prvom rade v štáte posledného zamestnania.

Bratislava 15. januára (TASR) -  Domovský členský štát im dávku prizná len po splnení vnútroštátnych podmienok.
      "Na Slovensku to znamená zaevidovanie sa na úrade práce, obdobie poistenia v nezamestnanosti 730 dní v posledných štyroch rokoch pred týmto zaevidovaním sa a počas výkonu práce v  Európskej únii splnenie podmienky zachovania centra záujmov na Slovensku," informuje Sociálna poisťovňa.
      Výška dávky, ak o ňu poistenec požiada v SR, sa určí z príjmu, ktorý dosiahol v súvislosti s poslednou zárobkovou činnosťou. Príjem potvrdí príslušná inštitúcia sociálneho zabezpečenia štátu, v ktorom žiadateľ o dávku pracoval.
      Sociálna poisťovňa upozorňuje, že aj v takomto prípade bez ohľadu na výšku zárobku môže poberateľ dostať maximálnu dávku stanovenú zákonom. V súčasnosti je maximálna dávka v mesiaci, ktorý má 31 dní, 1032,50 eura a v mesiaci, ktorý má 30 dní, je to 999,20 eura. Uvedené sumy sú platné do 30. júna 2020.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.