Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

AFISP nesúhlasí so zvýšením poplatkov za dohľad NBS

Kategória: Spravodajstvo

Finanční agenti budú od budúceho roka platiť Národnej banke Slovenska (NBS) za jej dohľad nad finančným trhom výrazne viac.

Bratislava 22. novembra (TASR) -  Tvrdí to Asociácia finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP).
      Na rozdiel od roku 2019 sa bude podľa nového rozhodnutia NBS určovať výška ročných príspevkov pre subjekty finančného trhu na budúci rok nie pevnou sumou, ale sa bude odvíjať od tzv. základu sadzby. "Ide o skokové navýšenie a mimoriadne zaťaženie finančných inštitúcií a samostatných finančných agentov a finančných poradcov," priblížila v stanovisku pre médiá generálna tajomníčka AFISP Darina Huttová.
      Asociácia nesúhlasí s novou výškou príspevkov. "Došlo pri nich k skoku z 500 eur na napríklad 25.000 eur u väčších spoločností a spoločnosti, ktoré sa pohybujú na priemerných ročných výnosoch jeden milión eur, sú zaťažené poplatkami päťnásobne vyššími, než boli pred rokom 2020," podotýka Huttová.
      AFISP rokovala aj s NBS, kde sa jej podarilo aspoň o niečo znížiť pôvodný návrh príspevkov NBS. "Asociácia chápe, že náklady na prevádzku rastú aj národnej banke, ale určite sa rast príspevkov nedá hodnotiť ako krok zohľadňujúci potreby trhu. Naopak, ide o nežiaduce zaťaženie subjektov na finančnom trhu, ktoré trvá kontinuálne niekoľko rokov," myslí si Huttová.
      Kým doteraz predstavoval ročný príspevok na dohľad 100 eur v prípade fyzických osôb a 500 eur v prípade právnických osôb, po novom budú najväčšie náklady znášať najväčšie spoločnosti. "Každá zaplatí poplatky vo výške 25.000 eur a tieto aj prinesú najvyšší príspevok na dohľad v celkovej sume. Fyzické osoby, ktoré sú samostatnými finančnými agentmi alebo finančnými poradcami, sú na tom najlepšie, národná banka argumentovala zohľadnením ich sociálnej situácie," priblížila Huttová.
      Zároveň dodala, že ak fyzická osoba dosahuje obrat ako právnická osoba, ktorá má zásadne vyššie prevádzkové náklady, dá sa len ťažko akceptovať takýto rozdiel. Príspevky preto podľa nej neodrážajú potreby trhu, spôsobiť však môžu presun sídiel samostatných finančných agentov mimo územia Slovenska.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.