Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Absolventovi-živnostníkovi vznikajú povinnosti voči poisťovni

Kategória: Spravodajstvo

Ak sa absolvent strednej či vysokej školy po ukončení štúdia rozhodne podnikať a založí si živnosť, stane sa samostatne zárobkovo činnou osobou (SZČO).

Bratislava 16. júna (TASR) - Ak sa absolvent strednej či vysokej školy po ukončení štúdia rozhodne podnikať a založí si živnosť, stane sa samostatne zárobkovo činnou osobou (SZČO). Tým mu vznikajú aj odvodové povinnosti voči Sociálnej poisťovni podobne ako v prípade každej inej SZČO. 
      Povinnosť platiť poistné na nemocenské a dôchodkové poistenie mu prvý raz vznikne až v nasledujúcom kalendárnom roku po tom, ako začne činnosť vykonávať. Ak teda absolvent, ktorý predtým nebol SZČO, začne podnikať napr. v roku 2016, tak povinnosť platiť poistné na povinné sociálne poistenie mu vznikne až od 1. júla 2017 podľa výšky dosiahnutých príjmov z podnikania, uvedených v daňovom priznaní za rok 2016. 
      Vznik povinného nemocenského poistenia a dôchodkového poistenia potom takémuto absolventovi – podnikateľovi ako SZČO, oznámi Sociálna poisťovňa písomne. Zároveň mu oznámi aj informácie o vymeriavacom základe, výške poistného, dátume splatnosti poistného a aj o údajoch týkajúcich sa úhrady poistného. Ak o vzniku povinného poistenia SZČO nedostane od Sociálnej poisťovne informáciu, poisťovňa odporúča, aby ju živnostník kontaktoval.
       TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.