Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Banky v eurozóne zmiernia úverové podmienky pre firmy

Kategória: Spravodajstvo

So zmiernením podmienok pri poskytovaní úverov firmám banky v menovej únii naposledy počítali v závere roka 2009.

FRANKFURT 30. októbra (SITA, Reuters) - Banky v eurozóne očakávajú, že v štvrtom kvartáli uvoľnia podmienky pri poskytovaní úverov firmám. Informovala o tom v stredu Európska centrálna banka (ECB). Predpoklad, že nasledujúci štvrťrok prinesie zmiernenie úverových štandardov, vyjadrili banky v menovej únii naposledy v štvrtom kvartáli 2009, uviedla ECB. Rozdiel medzi podielom bánk, ktoré úverové štandardy sprísňovali a tých, ktoré hlásili zmierňovanie podmienok, v treťom kvartáli klesol na päť zo siedmich bodov.

Banky podľa ECB medzi júlom a septembrom sprísňovali úverové štandardy, hoci ich prístup k financovaniu sa zlepšil. "V čistom vyjadrení banky naďalej hlásili zlepšený prístup k financovaniu vo všetkých kategóriách," uviedla ECB. Prieskum úverovej aktivity v eurozóne uskutočnila ECB medzi 25. septembrom a 10. októbrom na vzorke 133 bánk.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.