Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

FS odložila hodnotenie podnikateľov podľa indexu daňovej spoľahlivosti

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Finančná správa (FS) SR odložila hodnotenie daňových subjektov v rámci Indexu daňovej spoľahlivosti.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá v tomto roku posunula lehoty na podávanie daňových priznaní, prehľadov, hlásení, či zastavila evidenciu nedoplatkov. Index daňovej spoľahlivosti za rok 2020 prepočíta finančná správa až po upokojení situácie na budúci rok, uviedla v piatok hovorkyňa FS Martina Rybanská.

      FS zverejňovala v minulosti informácie o Indexe daňovej spoľahlivosti vždy v závere roka. "Tento rok sa tak neudeje, dôvodom je pandémia nového koronavírusu a úprava lehôt. Pre schválené opatrenia nebude finančná správa zasielať klientom oznámenia o indexe, ani oznámenie o zmene indexu, keďže nebolo možné sledovať ich riadne plnenie daňových povinností," uviedla Rybanská. Index bude FS aktualizovať až na budúci rok po upokojení situácie a návrate k štandardným lehotám.
      Naďalej tak bude platiť Index daňovej spoľahlivosti pridelený v predchádzajúcich rokoch. Daňovým subjektom, ktoré získali A hodnotenie, naďalej prináležia viaceré benefity. Napríklad:

  • skrátené lehoty pri vydávaní potvrdení,
  • uprednostňovanie miestneho zisťovania pred daňovou kontrolou,
  • vyhovenie žiadostiam o povolenie odkladu platenia dane,
  • platenia dane v splátkach a ďalšie.

      Index daňovej spoľahlivosti zaviedla FS ako jeden z nástrojov na posilnenie dobrovoľného plnenia daňových povinností. Index sa týka všetkých daňových subjektov registrovaných pre daň z príjmov, ktoré majú príjmy z podnikania. Teda právnických osôb s príjmami z podnikania a fyzických osôb, ktoré majú príjmy z podnikania, alebo inej samostatne zárobkovej činnosti.

© TASR. Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.