Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Ekonómovia vyzývajú politikov na podporu iniciatívy Najlepší z možných svetov

Kategória: Spravodajstvo

Ekonómovia na Slovensku vyzývajú politikov, aby podporili iniciatívu s názvom Najlepší z možných svetov - Hodnota za peniaze v slovenskej verejnej politike, ktorej spoluautorom bol ekonóm Martin Filko.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Ekonómovia na Slovensku vyzývajú politikov, aby podporili iniciatívu s názvom Najlepší z možných svetov - Hodnota za peniaze v slovenskej verejnej politike, ktorej spoluautorom bol ekonóm Martin Filko. Prihlásilo sa k nej spolu 24 ekonómov z bankového sektora, mimovládnych organizácií, ako aj verejných inštitúcií.
      Okrem Martina Filka sú jej autormi Štefan Kišš a Ľudovít Ódor. Ekonómovia vo výzve uvádzajú, že iniciatíva má šancu zásadným spôsobom zvýšiť kvalitu rozhodovania o verejných zdrojoch na Slovensku. Politikom a úradníkom môže uľahčiť hľadanie takých riešení, ktoré sú šetrné k verejným financiám a zároveň prinášajú najväčší spoločenský úžitok. "Domnievame sa, že táto iniciatíva má potenciál stať sa kľúčovou reformou na ceste Slovenska medzi dobre spravované krajiny," skonštatoval v správe pre médiá predseda Klubu ekonomických analytikov (KEA) Juraj Kotian, ktoré výzvu organizuje.
      Martin Filko sa v pondelok 28. marca prevrátil v kanoe na Dunaji. Ekonómovia vo výzve uviedli, že po tejto tragédii Slovensko pravdepodobne prichádza v jeho osobe o rešpektovaného ekonóma, lídra i úradníka. Nemusí však prísť o dielo, ktoré Filko Slovensku zanecháva ako svoj verejný testament. "Je dôležité vyvinúť úsilie, aby významná reforma, ktorú pripravoval, pokračovala ďalej a občania na Slovensku mohli od verejných inštitúcií dostávať čoraz vyššiu hodnotu za peniaze," píšu vo výzve.
      Signatári výzvy považujú za dôležité, aby sa vláda zaviazala k realizácii iniciatívy Najlepší z možných svetov v programovom vyhlásení. Podľa KEA je tiež kľúčové, aby závery z analytických hodnotení boli verejné. "Verejná diskusia o tom, či bol zvolený prístup s najväčším úžitkom pre občanov, je totiž rozhodujúca pre prijímanie správnych rozhodnutí," tvrdí klub.
      Výzvu ekonómovia adresovali prezidentovi SR, predsedovi a podpredsedom vlády SR, ministrovi financií, predsedovi a podpredsedom Národnej rady SR, ako aj predsedovi Najvyššieho kontrolného úradu. Výzva je otvorená a na internetovej stránke KEA sa k nej môžu pridávať ďalší signatári.
      Iniciatívu Najlepší z možných svetov dnes podporila aj Slovenská ekonomická spoločnosť (SES), ktorá je vedeckým a profesijným združením ekonómov pôsobiacich na Slovensku i v zahraničí. Filko bol jej zakladajúcim členom. "Jeho tragická nehoda nás hlboko zasiahla. Ak sa potvrdia najhoršie obavy, SES, ako aj Slovensko príde o výraznú osobnosť ekonomickej vedy a verejnej politiky. Počas výročnej konferencie, ktorú organizujeme tento rok spolu s Rakúskou ekonomickou spoločnosťou v dňoch 27. a 28. mája v Bratislave, si pripomenieme jeho život a prínos," informovala SES v správe pre médiá.
      Iniciatíva Najlepší z možných svetov navrhuje zásadne posilniť analytické kapacity štátu s cieľom podporiť rozhodovanie politikov aj verejnosti pri používaní verejných zdrojov. Súčasne navrhuje systematicky monitorovať a hodnotiť efektívnosť verejných výdavkov, investícií, politík aj regulácií. Hodnotenie by sa malo uskutočniť pred samotným rozhodnutím, vrátane posúdenia rôznych alternatív, ako aj následne s cieľom vyhodnotiť realizáciu a dosahy rozhodnutia.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.